Izvor:
05.03.2018 u 20:38
0

KOMANDANTOV DOM: U Rimu otkrivena kuća iz drugog veka!

Luksuzna rimska kuća koja datira iz vremena cara Hadrijana posljednje je arheološko blago otkriveno tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, objavili su u eksperti.

Ruševine "komandantove kuće" iz drugog veka nove ere otkrivene su tokom rada na stanici metroa u centru grada Amba Aradam Iponio, na liniji C rimskog metroa, gde su arheolozi pre dve godine takođe pronašli senzacionalno otkriće 1.800 godina stare vojne kasarne.

– Smatramo da je ovo kuća u kojoj je komandant kasarne živio i odmarao se nakon posla – izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Frančesko Prospereti novinarima dok je stajao u kući od 300 kvadratnih metara, otprilike 12 metara ispod nivoa ulice.

Kompletna građevina s bogatim mozaicima i zidnim dekoracijama, kao i s 14 soba, uključujući i kupatilo s podnim grejanjem biće prebačena kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

Kada se podzemni tuneli dovrše, arheološko otkriće biće vraćeno "gdje je bilo, kakvo je i bilo" kako bi se stvorila "sigurno najlepša stanica metroa u svetu", kazao je Prospereti.

Izvor: Nezavisne novine
Foto: Twitter/wantedinrome

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter