Izvor:
02.12.2017 u 17:14
0

MIROVAO 37 GODINA U SVEMIRU: NASA uključila generatore „Vojadžera 1“!(VIDEO)

Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde "Vojadžer 1", najudaljenijeg objekta koji je stvorio čovek, ponovo su uključena, saopštila je NASA.

– Zahvaljujući tom podvigu "Vojadžeru 1" će život biti produžen za dve do tri godine – istakla je voditeljka projekta američke svemirske agencije Suzan Dod.

Pomoću tih generatora "Vojadžer 1" će se okrenuti u ka Zemlji, kako bi njegove antene mogle da komuniciraju sa našom planetom. Sonda "Vojadžer 1", koja je od svog lansiranja pre 40 godina promenila istoriju astronomije, putuje kroz međuzvezdani prostor brzinom od gotovo 17 kilometara u sekundi, a trenutno je više od 21 milijardu kilometara udaljena od Zemlje.

Stručnjaci NASA-e morali su da "prouče računarske programe kodirane u jeziku koji više nije u upotrebi", izjavio je glavni inženjer Kris Džons. Naučnici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihovog istraživanja, brzinom svetlosti, pređe veliku udaljenost između sonde i naše planete, nakon čega su zaključili da je njihov zadtak uspeo.

Četiri generatora će, od januara 2018, raditi kao zamena za generatore za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju. S obzirom na uspeh projekta "Vojadžera 1", NASA planira da sprovede slično ispitivanje i na Vojadžeru 2, sestrinskoj sondi čiji generatori, ipak, u nešto boljem stanju.

Izvor: B92
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter