parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ŽENSKI POSAO JE NEVIDLJIV: Evo koliko vredi rad žene kod kuće!

 

 

Kada bi se rad u domaćinstvu u Srbiji plaćao po minimalnoj ceni sata, za rad kod kuće žene bi godišnje zarađivale 1.650 dolara.

 

To su podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku u petoj po redu publikaciji "Žene i muškarci u Republici Srbiji, 2017". U 2010. godišnja zarada žena, obračunata po tadašnjoj minimalnoj ceni rada od 116 dolara, iznosila je 1.390 dolara. To znači da je i rad žena dobio na ceni.

- Ženski ti je posao nevidljiv. Radiš u firmi, onda trčiš kući, organizuješ svoje domaćinstvo, koje da bi bilo sve kako treba funkcioniše kao preduzeće. Kuvaš ručak, čistiš, peglaš, decu vodiš u školu, vrtić, na hobije. Brineš o njima, mužu, sebi kada dođeš na red. Kao servis si i opet kad sve završiš nema kraja. Sutra je novi dan i nove obaveze i sve otpočetka. I tako ceo život - priča Jelena Kostić iz Zemuna.

 

Duplo više rade u odnosu na muškarce

Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2015. godine potvrdila su stereotipe koji važe na našim prostorima. Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene, u odnosu na muškarce, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima. Za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena.

Godine 2015. vreme provedeno na plaćenom poslu održalo se skoro na istom nivou kao pre pet godina, dok je neplaćeni rad blago smanjen kod oba pola. I kad se penzionišu, kraće žive

 

Žene, bez obzira na stepen obrazovanja, više rade u ukupnim poslovima od muškaraca. Što su obrazovanije, više vremena provode na plaćenim poslovima, kao i muškarci.

- Bez obzira na obrazovanje, na kućnim poslovima žene provode oko četiri i po sata, a muškarci oko dva sata -

 

Surova statistika, ne samo da nije na strani kada je rad nežnijeg pola u pitanju, već i pokazuje da žene, i kada su u penziji, žive kraće od muškaraca.

 

Izvor: Blic
Foto: Thinkstock

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost