Izvor:
21.05.2019 u 14:45
0

PAŽLJIVO OSMIŠLJENI DETOKS PROGRAM: Očistite organizam za samo nedelju dana!

Lepo, zategnuto telo je ideal većine žena. Ostvarite svoj san, primenjujući pažljivo osmišljeni PROGRAM DETOKSIKACIJE – za samo nedelju dana!

Postoji li bezbedan način za detoksikaciju, koji ipak pruža mogućnost da se (ponešto) jede?

Na svu sreću, odgovor je potvrdan. Osim toga, postoji plan koji će vam pomoći da smršate do 10 kg – kao i da održite novu, vitku liniju!

Idealna ishrana

Brojni programi detoksikacije i čišćenja organizma zasnovani su na izuzetno redukovanoj ishrani koja ne obezbeđuje dovoljno hranjivih materija i kalorija. Takav režim ishrane usporava metabolizam i uzrokuje prekomerno unošenje hrane nakon završetka dijete. No, ekspertski plan, koji se sprovodi samo nedelju dana, ne izaziva takve posledice. Štaviše, nakon nedelju dana sprovođenja ovog režima ishrane bićete lakši do 2 kg, imaćete više energije, a oslobodićete se nadutosti. Koja su pravila?

Jedite tri manja obroka i dve užine svakoga dana! (Nema izbegavanja obroka!)

Ovo su namirnice koje ove nedelje treba da se nađu na vašoj šoping listi i na vašem tanjiru:

Voće: Možete da jedete sve vrste voća, u bilo kojem obliku – sveže, kuvano ili zamrznuto. Najbolji izbor su jabuke, kruške i bobičasto voće, jer sadrže manje šećera i kalorija nego, recimo, banane.

Povrće: Jedite što više brokolija, zelene salate, tikvica, karfiola, kupusa, spanaća i drugog povrća.

Skrob: Dozvoljena je jedna porcija skrobnih namirnica (to je pola krompira ili pola šolje integralnih žitarica) u svakom obroku. Kada je reč o krompiru, jedite crveni (ili mladi) češće nego beli, jer sadrži više biljnih vlakana i antioksidanata. U integralne žitarice spadaju smeđi pirinač, ovsene pahuljice, ječam, durum pšenica. Takođe, možete da jedete integralne cerealije, ali one koje sadrže 9 grama biljnih vlakana po porciji.

Posni proteini: Belance, piletina, riba, škampi, tofu, posna prasetina i mahunarke dugo održavaju osećaj sitosti. Nutricionisti kažu da je važno konzumirati proteine u svakom obroku u količini od 80 do 100 g (otprilike koliko može da vam stane na dlan).

Mlečni proizvodi: Popijte svakog dana do 3 dl obranog kravljeg ili sojinog mleka. Osim toga, možete da pojedete do 2,5 dl običnog jogurta ili kiselog mleka, od potpuno ili delimično obranog mleka. Voćne jogurte – sa šećerom ili sa veštačkim zaslađivačem – treba potpuno da izbacite iz ishrane.

Zdrave masnoće: Nijedna ishrana nije zdrava ako ne sadrži određenu količinu masnoća. No, to moraju da budu korisne masti – maslinovo ulje, jezgrasto voće i avokado. Takođe, važna je količina. Ograničite porcije na 2 kašike jezgrastog voća, 1 kašiku putera ili ulja, ili na jednu četvrtinu avokada u svakom obroku.

Izbegavajte
Poenta ovog plana ishrane jeste da jedete što više integralnih namirnica, da ograničite unos soli, šećera i prerađene hrane. Ova ishrana je model za koji je naš organizam programiran. Integralne namirnice sadrže manje kalorija po zalogaju, a više biljnih vlakana i antioksidanata. Dakle, ovo treba da izbegavate da biste izvukli najveću korist iz detoks programa. Iako će vam na početku nedostajati so i šećer, vremenom ćete se navići.

Prerađene, gotove namirnice: Opšte pravilo nutricionista, koji su osmislili ovaj program, glasi: “Ako raste, možete da jedete!” Dakle, u ovoj nedelji izbegavajte sve što je industrijski pakovano. Nekoliko izuzetaka: posni mlečni proizvodi, cerealije sa visokim sadržajem biljnih vlakana i prirodni puter od kikirikija.

Alkohol: Kratko i jasno – alkoholna pića podstiču apetit i sadrže prazne kalorije.

Kofein: Jedna šolja kafe ujutro je sasvim OK, ali morate da se zadržite na tome!

Šećer: Može da podstakne zadržavanje tečnosti u organizmu. Proveravajte sadržaj namirnica i izbegavajte one na čijoj se listi nalaze reči koje završavaju na “oza”. Najčešće se radi o nekoj vrsti šećera. Takođe, obazrivo sa veštačkim zaslađivačima, jer u većoj količini mogu da uzrokuju nadimanje.

Gazirana pića: Žao nam je, ali ništa od toga!

Dodata so: Izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu i nadutost stomaka. Ukus hrane možete poboljšati i dodavanjem limunovog soka, belog luka, bibera, peršuna, kao i drugih začina i začinskih biljaka.

Hleb, testenina, krekeri: Odrecite se ovih skrobnih namirnica u korist onih koje su navedene u odeljku o osnovnim vrstama namirnica. Nakon okončanja programa detoksikacije, ponovo ćete ih uvrstiti u jelovnik.

Puter i sir: Sadrže visok procenat masnoća i mnogo kalorija.

Crveno meso: Junetina, jagnjetina i masna mesa poput slanine sporo prolaze kroz sistem za varenje i mogu da uzrokuju nadimanje. Ipak, nakon okončanja ovog programa, moći ćete da vratite neke vrste ovog mesa u ishranu.

Nakon završetka detoksikacije
Problem koji se javlja u većini dijeta jeste da se ljudi, nakon uspešno okončane dijete, osećaju izgubljeno i vraćaju se starim navikama. Ove osnovne navike će vam pomoći da održite postignute rezultate.

Nastavite da se hranite svežim i neprerađenim namirnicama. Nakon završetka programa detoksikacije, konzumiranje prerađenih namirnica nije potpuno zabranjeno, ali ga treba svesti na minimum.

Doručkujte biljna vlakna. Potrudite se da vaš doručak sadrži najmanje 8 g biljnih vlakana (voće, povrće ili cerealije). To će vam pomoći da duže održite osećaj sitosti.

Izgradite svaki obrok kao piramidu. Povrće treba da čini bazu i najveću količinu obroka. Naredni nivo piramide su posni proteini – piletina, tofu, riba ili junetina i prasetina bez masnoća. Na vrhu piramide se nalazi mala količina integralnih žitarica (ugljeni hidrati). Nakon početne nedelje detoks programa, u ishranu možete da vratite integralni hleb, peciva i testeninu!

Izbegavajte “tečne” kalorije. Povremeno ispijanje čaše vina uz ručak ili večeru sasvim je OK, ali i dalje izbegavajte gazirana pića.

Počnite da planirate. Neprekidno pričamo o važnosti odvajanja vremena za fizičke aktivnosti, da bismo se njima zaista i bavili. Ali, malo je ljudi koji razmišljaju o planiranju obroka. Za promenu, svakoga dana isplanirajte šta i kada ćete jesti – uključujući užine. I, spremite rezervni plan (podnevnu užinu ili zamrznuti ručak) za nepredviđene situacije.

CRNA ČOKOLADA

30 g crne čokolade savršen je desert nakon okončanja prve nedelje detoks programa, kada se slatkiši vraćaju na meni! (Desert posle večere treba da sadrži 120, ili manje, kalorija).

Izvor: Lepota i zdravlje
Foto: Ilustracija/Pexels.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter