Izvor:
19.03.2019 u 18:58
0

OVE METODE MENJAJU SVE: Kako rešiti problem sa ljutitim tinejdžerom i zadržati hladnu glavu?

U posljednje dve – tri decenije roditeljske uloge su postale znatno teže. Dok je nekad bilo dovoljno reći: ''Čekajte samo da vam se otac vrati kući!'' Sada to nije više ni blizu, a roditeljstvo je postalo čitava nauka. Samo uđite u jednu knjižaru i pronaći ćete na desetine knjiga o vaspitavanju dece. Neke od informacija su izuzetno korisne, ali prečesto su metode prekomplikovane i preteške za sprovođenje u delo.

Ako ste jedan od roditelja koji hoda po jajima u blizini svog tinejdžera, jer se boji šta će sledeće uraditi, evo nekoliko saveta.

Stvarno nije teško staviti tinejdžera pod kontrolu, zapravo je prilično jednostavno. Preduzmite korake navedene u nastavku kako biste raspršili bes ili eksplozivnu reakciju svog deteta i bićete iznenađeni kako je jednostavno transformisati antagonistički pristup vašeg deteta u svakodnevnom životu.

Ostanite mirni

Zamislite da ste robot i da se takmičite za Oskara. Ne smete pokazati emocije ili vas neće nominovati. Zato duboko dišite i govorite što je manje moguće.

Bez držanja lekcija

Držanje lekcije tinejdžeri skroz ignorišu. Sve što čuju je: Bla, bla, bla… Ili pak se mogu osećati postiđeno, što može dovesti do eksplozivnog ispada. Ovo vas pošteđuje od rasipanja energije.

Bez pitanja

Postavljanje pitanja automatski stavlja tinejdžera u odbrambeni položaj i tada se oseća kao da je sateran u ćošak. To ga može razljutiti. Niko ne voli sedeti u vrućoj fotelji. Ako imate pitanja, neka budu pozitivna i otvorena poput: Koji ti je bio najbolji deo dana?

Budite jasni

Nemojte okolišati. Koristite što manje reči kako biste nešto dokazali. Tinejdžeri će se isključiti nakon što ste izrekli 5 reči. Napravite eksperiment. Pričajte nešto tinejdžeru i posmatrajte kad će mu se pogled zamagliti. Znaćete tačno o čemu govorimo.

Imenujte ponašanje

Primer… Molim te, skloni svoju ruku sa boka. Molim te da ne kolutaš očima, time iskazuješ nepoštovanje. Tačnim imenovanjem ponašanja koje vam smeta učinićete svoje očekivanje jasnijim.

Nemojte odustati dok ne prestane

Svaki put kad vam se tinejdžer vrati sa još jednom primedbom ponovite ono što ste upravo rekli: Molim te ne obraćaj mi se na taj način, bez poštovanja.

Ne proterujte ga

Nemojte slati vaše dete u njegovu / njenu sobu. Time šaljete signal da vam nije briga ili da ga se želite rešiti.

Sledite ga

Ako tinejdžer ode od vas, pozovite ga / je nazad. Ako nema odgovora, pratite ga. To znači, ako vaše dete ide u svoju sobu, otiđite tamo i nastavite razgovor, ili ako vaše dete ode iz kuće, uđite u auto i otiđite po dete.

Vizualni podsetnici

Koristite svoje post-it nalepnice, screen savere, itd… podsetite se da morate ostati mirni. Ja sam smiren roditelj i postići ću rezultate.

Ispravljajte ljubavlju i usmeravanjem

Pokažite da se brinete tako da budete prisutni i da ne gubite živce, koristite reči poput molim i hvala.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter