Izvor:
20.06.2018 u 14:55
0

OVO NISTE ZNALI: Kako da se brzo probudite i ustanete!

Ako spadate u osobe koje ostaju budne do duboko u noć, i teško se bude ujutru, pa zbog toga možda i kasne sa svojim obavezama, evo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da se brzo razbudite i hitro ustanete iz kreveta.

Proverite zdravlje. Jutarnja pospanost može biti povezana sa opštim zdravljem. Možda vam je potrebno da se hranite zdravije, ili da više vežbate, ili možda imate apneju (kratkotrajni prestanak disanja u snu), koja može da uzrokuje jutarnju ošamućenost, ili vam možda krni pritisak izlazi van granica normale. Ako mislite da sve radite kako treba, posavetujte se se lekarem, radi stručnog mišljenja.
Nemojte da pijete kafu ili alkohol uveče. Treba vremena da se alkohol i kofein eliminišu iz organizma, pa je bolje da ih ne konzumirate ni uveče, a ni kasno po podne, ako hoćete da dobro spavate.
Držite čašu tečnosti pored kreveta. Ako odmah po buđenju popijete čašu vode, to vam može pomoći da odmah ustanete. Ako ste ekstremno pospani, možda će u nekim slučajevima pomoći ako popijete šolju kafe koju ste pripremili uveče za ujutru, mada to verovatno nije najzdravije rešenje.
Postavite budilnik dalje od kreveta. Ako vam budilnik nije nadohvat ruke, moraćete da ustanete da ga isključite, i to vas možda dovoljno razbudi.
Pomirišite eterično ulje. Mirišljave soli su se vekovima koristile da se ljudi povrate iz nesvestice, mada njihov miris nije obavezno bio i prijatan. Vi možete da upotrebite neko fino eterično ulje, na primer, ruzmarin, limun, cimet ili menta, koje ćete držati pored kreveta i pomirisati čim se probudite. Za miris ruzmarina i cimeta je dokazano da podstiču budnost.
Istrenirajte se da ustajete. Umesto da se mučite da ujutru izađete iz kreveta, uvežbajte da momentalno reagujete tako što ćete tokom dana vežbati pokrete ustajanja. Tokom dana zamračite sobu, lezite u krevet, navijte sat da zvoni za minut-dva i vežbajte da skočite iz kreveta čim sat zazvoni. Uradite to 10 puta zaredom, i to dvaput dnevno, dok vam ne postane automatski. Ovo vam može značajno pomoći da ujutru brzo ustanete.
Specijalne aplikacije i časovnici. Za ljubitelje tehnike, postoje zaista zanimljiva rešenja za buđenje, kao što je na primer budilnik sa svetiljkom koja počinje da svetli i svetli sve jače, simulirajući jutarnje razdanjivanje. Ili, aplikacija za mobilni telefon koja uključi alarm, koji neće prestati da zvoni sve dok sa telefonom u ruci ne ustanete iz kreveta i dvaput se ne okrenete ukrug. Pa ko voli, nek izvoli.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter