Izvor:
07.04.2018 u 16:03
0

VEŽBAJTE: Naučite da budete srećniji za samo 15 minuta!

Bez obzira da li ste nezadovoljni svojim poslom ili imate problem sa samopouzdanjem, veoma je iscrpljujuće biti nesrećan. Ali postoje neke stvari koje će vam pomoći da se za 15 minuta osećate bolje.

Psihoterapeut Ričard Nikols predstavio je načine koji mogu da pomognu u usvajanju pozitivnog stava.

Možete da postanete toliko dobri u tome da se osećate loše, toliko da možda uopšte niste svesni da taj osećaj nesreće zapravo izazivate sami, – kaže on.

Sudeći prema njegovoj knjizi, postoje brojne vežbe koje će pomoći mozgu da usvoji drugi stav prema svetu, a to se može postići za samo 15 minuta. Evo šta treba da radite.

Pišite dnevnik

Pisanje ličnog dnevnika je sjajan način da usvojite bolju perspektivu prema stvarima. Istraživanja su pokazala da to ima slične efekte kao savetovanje sa stručnjacima.

Ali, morate to da radite kako treba. Cilj pisanja dnevnika nije da se davite u samosažaljenju. To je alat koji može da vam pomogne da vidite alternativne načine razmišljanja, osećanja, ponašanja.

Mogućnost da pogledate šta ste zapisali omogućava vam da uočite promene u ponašanju koje vremenom nastaju.

Dakle, olovku u ruke, i imajte na umu da to ne mora da bude kreativno. Ako pišete o događaju zbog kojeg ste se tog dana osećali nesrećno, zapišite i misli koje ste imali, a koje su pratile taj osećaj nesreće. Napišite i kako biste voleli da reagujete u istoj situaciji sledeći put.

Meditirajte

Meditacija podrazumeva da naučite da se opustite i da prihvatite svoje misli, što je super način da potisnete negativne misli. Ali, meditacija ne prija svima. Zato je veoma važno da ne silite sebe i da ne odustanete ako ne možete da meditirate duže od pet minuta, a da vam misli ne lutaju okolo.

Držite se toga, čak i ako uspevate da se „isključite“ samo na nekoliko sekundi, a ostatak vremena vam misli lutaju.

Upornost znači da ćete vremenom napredovati, od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, uz manje lutanja misli između.

Naučite da zaustavite misli

Zaustavljanje negativnih misli i fokusiranje na pozitivne će vam pomoći da usmerite svoju pažnju i kontrolu na ono što se dešava u vašoj glavi.

Sledeći put kad vas „napadnu“ negativne misli, u sebi „viknite“ stop i neka to traje najmanje tri sekunde, a onda vizuelizujte nešto što predstavlja zaustavljanje, poput crvenog svetla.

Zatim tu negativnu misao zamenite nekom pozitivnom.

Na primer, ako sve vreme zamišljate kako ćete grozno održati prezentaciju projekta kolegama, umesto toga zamislite kako će sve da ispadne dobro.

Ako u glavi, recimo, prolazite kroz neku svađu koja se već dogodila, možda ne postoji pozitivna misao koju biste joj suprotstavili. U tom slučaju, pokušajte da odvučete sebi pažnju nekom nasumičnom mišlju, ili pevajte svoju omiljenu pesmu (u sebi, ako niste u mogućnosti naglas).

Stavite sebe na prvo mesto

Ukoliko su vam konstantno prioritet drugi, to vremenom može da dovede do nedostatka samopouzdanja i osećaja nezadovoljstva, nesreće.

Zato je veoma važno da naučite da kažete „ne“, da počnete da cenite sebe i da sebi budete najvažniji.

Teško je, ali jedini način na koji ćete to savladati je vežbanje. Ubrzo, kada shvatite da svet nije stao i da vas niko ne mrzi jer ljubazno, ali odlučno kažete „ne“, bićete mnogo srećniji.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter