Izvor:
20.08.2017 u 16:58
0

RAJ ZA DUSU I TELO: Nacionalni park Una najveća atrakcija u BiH! (foto)

Iako je tek pre 9 godina ovo područje proglašeno kao područje od interesa, koje je zaštićeno zbog prirodnih bogatstava, Nacionalni park Una zasigurno je postao jedna od najvećih atrakcija u severozapadnom delu BiH.

Reč je o zaštićenom prirodnom području koje se prostire na 19.800 hektara, a koje se prostire dolinom gornjeg toka reke Une, kao i dolinom reke Unac, desne pritoke Une, sve do rečice Krke na zapadu.

Jedinstvena prirodna oaza, u kojoj se nalazi jedna od najčistijih reka sveta, svakodnevno osvaja pažnju mnogih posetilaca, koji sa brojnih kontinenata dolaze u BiH kako bi posetili ovaj nacionalni park.

NP Una, u skladu sa svojim kapacitetima i aktivnostima, kao i prethodnih godina, radi na zaštiti svih vrednosti kojima raspolaže ovo zaštićeno područje. Mi smo, na neki način najmlađi nacionalni park u regiji, ali i Evropi, a naši poslovi su zasnovani na zaštiti i očuvanju ove divne prirode, ali i na stvaranju predispozicija za razvoj turizma i sportskih kapaciteta – kazao je za Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Martin-Brod i Štrbački buk samo su deo prirodnih atrakcija koje možete posetiti na ovom području, koje je pravi raj za sve zaljubljenike u prirodu.

Ovo su, ujedno, i najposećenije zone parka, koji pored prirodnih bogatstava nudi uživanje u brojim sportskim i turističkim sadržajima, kao što su kajak i rafting na divljim vodama, sportski ribolov ili, pak, pešačke i rekreativne staze za zaljubljenike u šetnju.

Zanimljivo je da je, pre manje od mesec dana, Komisija za saradnju s UNESCO u PS BiH prihvatila inicijativu da najatraktivnije lokacije ovog parka budu uvrštene na UNESCO listu svetske prirodne baštine. U toku je proces odobravanja da se ove dve lokacije uvrste na ovu listu, a ukoliko se to desi NP Una će dospeti na mapu svetskih prirodnih atrakcija.

To prepoznaju i brojni turisti koji iz godine u godinu sve više posjećuju severozapad BiH, kako bi uživali u lepotama Nacionalnog parka Una.

Svakodnevno postajemo destinacija koja je prepoznatljiva ne samo u BiH i regiji, nego na svim kontinentima. Nakon 6 godina razvoja NP Una posetiocima postaje sve interesantniji, a posebno otkada smo uvršteni u Zeleni put, kao deo velikog regionalnog projekta Via Dinarica. S ponosom mogu reći da smo mi zaštićeno područje s najvećim procentualnim rastom poseta u celoj regiji – dodao je Mulić

Zvanični podaci govore kako je od 2012. godine do danas broj poseta porastao za neverovatnih 2.500 odsto, a rekordna je bila 2016. godina, kada je NP Una posetilo oko 100.000 turista. Ipak, čini se kako to neće zadugo biti slučaj jer ovogodišnji podaci već pokazuju kako će 2017. godina srušiti rekorde.

Zahvaljujući svemu tome, istaknuo je Mulić, NP Una postaje generator sveukupnog razvoja ekonomije u ovom delu BiH.

Drago nam je da smo prepoznati kod ovdašnjeg stanovništva i institucija, te da smo postali perjanica našeg turizma. NP Una ima veliki uticaj na ekonomiju grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Dobro sarađujemo i s drugim zaštićenim područjima u regiji, s nevladinim sektorom i međunarodnim organizacija, a sve to pomaže u razvoju i kapacitiranju NP Una – rekao je Mulić.

Takav uticaj na ekonomiju Unsko-sanskog kantona prepoznat je i na međunarodnom nivou, te je pre nekoliko sedmica u Zagrebu predstavljen novi projekt NP Una, koji će objediniti turističku ponudu unske rivijere u obe države.

Reč je o projektu UnaLand – Zemlja vodenih čarolija, koji je vizija dugoročnog razvoja doline reke Une, od njenog izvora u Hrvatskoj, preko dela koji prolazi kroz BiH, do ponovnog ušća u Hrvatskoj. Obe države zajedno će razvijati projekte putem kojih ćemo onda aplicirati za sredstva iz Evropske unije, kako bismo kontinentalnu rivijeru Une popularizovali i razvili do mere da postane svetska atrakcija – zaključio je Mulić.

Blic

Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter