Izvor:
07.08.2018 u 13:58
0

NAJLEPŠE JE KOD KUĆE: Planine, banje, jezera, seoski turizam. Turistička su mesta na kojima se može provesti letovanje u Srbiji!

Planine, banje, jezera, seoski turizam – turistička su mesta na kojima se može provesti letovanje u Srbiji ukoliko želite da uštedite ili vam je putovanje do Grčke ili Crne Gore predaleko i naporno.

Banje kao mesto porodičnog odmora, a ne samo lečenja, planine i seoski turizam koji su usko povezani, ali i letnji boravak u ski-centrima, sve su popularniji u Srbiji, kažu turizmolozi.

Takođe, za letovanje u Srbiji mogu da se koriste i vaučeri koje izdaje država, a uz njih se dobija popust na smeštaj.

Turizmolozi kažu da su prednosti letovanja u Srbiji niži troškovi putovanja, poznavanje jezika i manji put koji treba da se pređe do turističkih mesta. Takođe, ukoliko izaberete da na takvom letovanju sami pripremate hranu, cene namirnica se ne razlikuju drastično od cena u gradu iz kog dolazite.

Planine

Četvoročlana porodica na planini može da letuje već za 150 evra, koliko na Kopaoniku košta smeštaj u privatnim apartmanima za četiri osobe za sedam dana. Slične cene su i na Zlatiboru u privatnom smeštaju, dok porodični paket od pet dana u hotelu košta 450 evra.

Za godišnji odmor na planini za četvoročlanu porodicu posebno preporučujemo Kopaonik, Taru, Zlatibor ili Divčibare. Na ovim planinama postoje atrakcije poput Šarganske osmice, izleti do Višegrada i obližnjih mesta i za decu mogu biti zanimljive šetnje po planinskim obroncima – kaže turizmolog Boris Tot.

Tu su i Stara planina, Zlatar, Golija ili Goč, a kako objašnjavaju turistima će biti lako da pronađu u okolini tih planina domaćine koji izdaju sobe i apartmane. Uz odmor na planini preporučuju obilaske manastira, posetu Kruševcu i Kragujevcu ili rafting Drinom.

Bez obizra da li je u pitanju banja, planina ili selo, odmor u Srbiji je aktivan odmor i odmor vezan za prirodu – kaže Tot.

Banje

Četvoročlana porodica može da se odmori u banjama već za 200 evra, koliko, recimo, košta privatni smeštaj sa doručkom u Sokobanji za sedam dana.

Najpopularnija je Vrnjačka banja, gde se u pojedinim smeštajima nude i bazeni, saune, sve što i najmoderniji velnes centri. Turističke agencije imaju veliki broj paketa, a izdvajaju porodični odmor u okviru kojeg deca do 12 godina u pratnji dvoje odraslih imaju besplatan smeštaj. Aranžman obuhvata četiri dana i tri noći, polupansion, a cena je 227 evra, plus boravišne takse od po 10 evra. Međutim, cene u banjama mogu dostići čak i one u najluksuznijim letovalištima.

Turizmolog Boris Tot kaže da je za mlađe parove sa decom atraktivno da posete Sokobanju ili Bukovičku banju u Aranđelovcu.

Mogu sopstvenim prevozom da posete Oplenac, Topolu, Karađorđev konak, Aranđelovac, koji ima lepe kafiće u rustičnom stilu. Treba pomenuti vazdušne banje, kao što je Kopaonik i druge planine – kaže Tot.

Jezera

Vlasinsko, Zlatarsko, Perućac, Srebrno, Palićko, Zavojsko, Zlatarsko jezero, samo su neka od jezera na kojima se porodice mogu odmoriti, tvrde turizmolozi, čak bolje i lepše nego na moru. Četvoročlana porodica na jezerima, čak i ako želi hotelski smeštaj, može da provede sedmodnevno letovanje za oko 200 evra. Ako se odabere smeštaj u vilama i bungalovima, letovanje na jezerima može porodicu da košta i manje od 150 evra.

Posebno se izdvaja turu do Đerdapa. Aranžman obuhvata tri dana i dve noći, porodični paket košta 350 evra za dvoje roditelja i dvoje dece do 10 godina, koja imaju besplatan smeštaj.

Tura obhvata krstarenje koje počinje od Beogradske tvrđava do Kladova, prolazi pored Smederevske tvrđave, zatim ušće reke Morave u Dunav, srednjovekovne Ramske tvrđave, zatim pored Srebrnog jezera i Velikog gradišta pored Golubačke tvrđave i ulazi se u nacionalni park Đerdap.

Sela

Seoski turizam je uglavnom vezan za planine i banje, ali i u Vojvodini ima domaćinstava koja primaju goste. Cena aranžmana za četvoročlanu porodicu može da bude i samo 10.000 dinara za sedam dana, bez hrane. Cene se uglavnom kreću oko 1.000 dinara po osobi, uz hranu i brojne aktivnosti.

Seoski turizam vezujemo za ekologiju, čistoću, domaću hranu, za beg iz urbanih sredina… Mi imamo jedinstvena sela, kao što je, na primer, Skorenovac na Dunavu, preko puta Smedereva. U to selo dolazi i veliki broj stranaca, a dosta domaćinstava se bavi turizmom – kaže Boris Tot.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter