Izvor:
20.09.2019 u 00:03
0

MAME, OBRATITE PAŽNJU: Izbegavajte ove stvari ukoliko dojite!

Majke moraju da žrtvuju mnogo toga, u smislu da zbog dece moraju da menjanju neke svoje navike i rutine. Ako dojite, onda su pravila još stroža – evo šta treba da izbegavate.

Pedijatar dr Nataša Bargert objašnjava da lekari dojiljama savetuju da izbegavaju neke stvari zbog toga što ili otežavaju proizvodnju mleka ili utiču na kvalitet.

Alkohol

Pa sasvim je logično – ako vi pijete, alkohol može lako da završi u mleku koje beba jede.

Ipak, dr Bargert objašnjava da ako popijete čašu vina, u telu će se već za nešto više od sat vremena smanjiti količina alkohola, a isto važi i za mleko.

Naravno, ne preporučuje se da pijete ako dojite bebu, ali pedijatar ističe da su mnogi u zabludi da će alkohol unet u organizam ostati u mleku sve dok ne "izbacite" to mleko.

"Nije tako, u telu postoji dinamika i baš kao što se povećava i smanjuje količina alkohola u krvi s vremenom, tako je i sa mlekom".

Lekovi za alergiju

Kada je reč o lekovima za alergijske reakcije, doktorka ističe da su to većinom slučajeva antihistaminici.

"Ono što će vam isušiti nos, isušiće i mleko", upozorava ona, dodajući da ipak smete da koristite nazalne sprejeve, ali ne i antihistaminike.

Pilule za kontracepciju

Najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom jer neke pilule za kontracepciju, posebno one koje sadrže progesteron i estrogen, mogu da smanje proizvodnju mleka.

Kofein

Kofein neće naškoditi bebi, ali može da ima efekat na nju.

"Neke mame kažu da primećuju nervozu kod beba nakon što one, mame, popiju kafu pa kofein stigne do bebe. Druge kažu da ne primećuju nikakve promene, a sve zavisi od toga kako bebin metabolizam reaguje na kofein", kaže doktorka poručujući da prosto pratite ponašanje svoje bebe i utvrdite ima li reakcije.

Cigarete

"Neke majke odlučuju da ne doje svoju bebu zbog toga što su pušači. Ja ih ipak ohrabrujem da doje i da usput pokušaju da ostave cigarete. Nema kontraindikacija, a dojenje dokazano štiti bebu od drugih problema koji bi mogli da se jave", kaže ginekolog dr Šarman Rid.

Mlečni proizvodi

Bargertova kaže da slobodno pijete jogurt i slične proizvode i da je dobro da beba na taj način dođe u kontakt sa proizvodima koji mogu da izazovu alergije.

"Što je raznovrsnija majčina ishrana, to će se beba lakše privići na namirnice kada počne da ih jede. Definitivno želite da ih na ovaj način, kroz dojenje, izložite namirnicama na koje se najčešće javljaju alergije".

Crni luk

Iako neki tvrde da crni luk kvari ukus mleka, dr Rid kaže da to nikako nije štetno za bebu i da će se ona prilagoditi ukusu mleka.

Lekovi protiv bolova

Dr Rid kaže da većini mama u nekom trenutku zatreba lek protiv bolova i dodaje da je sasvim OK da uzmete ibuprofen. Ipak, ukoliko dojite, najbolje bi bilo da se pre uzimanja bilo kojeg leka konsultujete sa svojim lekarom.

Intenzivan trening

Daleko od toga da ne smete da trenirate ako dojite bebu, ali možda ne bi trebalo da preterujete. Dr Rid naglašava da je važno da unosite dovoljno tečnosti ako vežbate, ali i da se dobro hranite kako biste nadoknadili nutrijente koje potrošite tokom treninga.

Ona poručuje i da slušate svoje telo i da malo smanjite intenzitet treninga ukoliko primećujete da se smanjuje proizvodnja mleka.

Mondo
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter