Izvor:
01.04.2018 u 15:21
0

BEZ POLJUBACA: Pravila ponašanja kada odete u goste kod nekoga ko je dobio bebu!

Bez sitne dece, bez poljubaca, i nemojte da "zasednete".

Kad dobijete bebu, sasvim je prirodno što članovi vaše porodice i bliski prijatelji žele da je upoznaju što pre, i što im je teško da se "odvoje" od male veknice radosti.

Ali, postoji nekoliko stvari koje ne bi trebalo da izgubite iz vida, ako se spremate da idete u goste kod nekoga ko ima sasvim malu bebu… kao što je recimo pravilo da se bebe ne ljube, naročito ne u lice i šake, ali i to da beba koja kenjka ili plače ne želi da vi izigravate "superheroja" i demonstrirate svoje veštine tešenja, već samo da je predate mami ili tati.

Facebook post sertifikovane dule, Tine Medlin, objavljen pre nekoliko godina, ponovo je postao viralan. "Pravila ponašanja" tokom posete, iz perspektive novorođenčeta, duhovita su a uz to i nepogrešivo "gađaju" pravo u centar.

"Zdravo, ja sam novorođenče, i prirodno je što su svi iz moje porodice stručnjaci za sve što ima veze sa mnom.

Ali, kad dođu gosti, moji roditelji stalno moraju da izigravaju 'loše momke'", piše Tina Medlin u postu koji je šerovan više od 120.000, a komentrarisan više od 80.000 puta.

Sedam stvarno korisnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate kad upoznajete bebu možda će vam delovati nepotrebno, ali, verovali ili ne ima mnogo ljudi koji ih se ne pridržavaju…

Bez poljubaca

Koliko god želeli da poljubite bebu, nemojte. Zapravo, nemojte uopšte približavati lice bebinom licu ili šakama. I naravno, pre nego što i pomislite da priđete bebi, operite ruke sapunom i toplpom vodom.

Tek rođene bebe su jako osetljive i podložne infekcijama i važno je da to imate na umu.

Nemojte samoinicijativno uzimati bebu iz kreveca

Ukoliko vam mama i tata novorođenčeta nisu ponudili da malo držite bebu, nemojte je uzimati u naručje dok oni nisu u prostoriji. Nepristojno je, a nije ni mnogo pametno da tek rođenu bebu naslanjate na svoju garderobu bez neke barijere između u vidu platnene pelene ili peškirića.

Nemojte u prvu posetu voditi decu

Deca su po prirodi stvari radoznala, i generalno vole bebe. Ali, tek rođena beba ne bi trebalo da se nađe u blizini deteta koje ide u vrtić ili školu, bar ne u prvih nekoliko nedelja, jer je mnogo osetljivija na različite infekcije. (I, naravno, ovo se ne odnosi na rođenog brata ili sestru, već samo na goste.)

Ako beba plače, ne želi da je vi ljuškate, želi mamu ili tatu

Ako se beba rasplače dok je držite u naručju, odmah je "predajte" tati ili mami. A ako plače u krevetiću ili u maminom naručju, ne delite savete i ne pravite se pametni. Mama i tata će najbolje utešiti bebu.

Nemojte da zasednete

Bebe su medene i lako je izgubiti pojam o vremenu, ali vaša prva poseta ne bi trebalo da traje duže od sat vremena ni za živu glavu. Popijte kafu, upoznajte se sa bebom, ponudite mami pomoć ukoliko vam se učini da joj je potrebna, posedite malo i idite. Ima vremena za celodnevna druženja kad beba malo poraste.

Bebe bljuckaju

Bebe umeju da budu "neuredne", takve su prosto. Ali, čak i ako nemate nikakvo iskustvo sa bebama, odrasla ste osoba. To znači – ako se desi da beba bljucne u vašoj blizini, ili po vama (što takođe nije isključeno), nemojte da se zgražavate i ni slučajno nemojte da pokažete da ste zgađeni (čak i ako jeste). To se dešava, beba nije ni najmanje kriva, mama i tata takođe, ali im može biti neprijatno ako primete da ste se užasnuli.

Ne očekujte "sms izveštaje"

Mama i tata imaju puno posla, upravo su doneli novi život na svet. I svaki slobodan trenutak, prirodno, žele da provedu gledajući svoje malo čudo kako spava. Ne dosađujte im pozivima i porukama. Pustite ih da uživaju u radosti.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter