Izvor:
02.03.2018 u 15:09
0

NAUČNICI ŠOKIRANI: Temperatura na Severnom polu raste!

Iako je Evropa okovana ledom, na Arktiku su ovaj mesec zabeležene rekordno visoke temperature.

Naučnici upozoravaju da se radi o dosad neviđenoj vremenskoj anomaliji.

Uzrok snežnih mećava koje poslednjih dana pogađaju Evropu je alarmantan toplinski val na Arktiku, kažu naučnici.

Iako su mnogi mediji val polarnih hladnoća na kontinentu proglasili povratkom normalnih zimskih temperatura, zapravo se radi o doslovnom premeštanju polarnog vremena na jug.

Zvono za uzbunu

Iako se možda radi o izvanrednoj nepogodi, naučnike brine mogućnost da globalno zagrevanje remeti polarni vrtlog, to jest snažne ledene vetrove zbog kojih je Severni pol do sada bio pod ledom.

Iako u severnom polarnom pojasu sunca nema do marta, zbog dotoka toplog zraka temperature u Sibiru u februaru su rasle i do 20 stepeni iznad istorijskih proseka.

– Ovo je anomalija nad anomalijama. Dovoljno je iznad izvesnog proseka da je zabrinjavajuće. To nam daje naslutiti da nas čekaju daljnja iznenađenja, – kazao je Majkl Man s Državnog Univerziteta u Pansilvaniji.

– Arktik oduvek smatramo zvoncem za uzbunu zbog zatvorenog kruga koji u toj regiji pojačava zatopljenje uzrokovano ljudskim delovanjem. Sada nam šalje jasno upozorenje, – dodaje Man.

Izvan normalnih temperaturnih fluktuacija

Na najsjevernijoj mernoj stanici na Grenlandu u februaru je izmereno čak deset dana kada su temperature bile iznad ništice, što je trostruko duže nego obično. Temperature su u nekoliko navrata bile više od onih izmerenih u Londonu i Cirihu.

– Temperaturni skokovi deo su normalnog vremenskog obrasca. Kod novog slučaja neobično je što toliko dugo traje i što je toliko toplo, – kazala je Ruth Mottam s Danskog meteorološkog instituta.

– Barem od 50-ih godina prošlog veka nije bilo toliko visokih temperatura oko Severnog pola, – dodala je.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Twitter/sputnik_cz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter