Izvor:
20.09.2017 u 22:11
0

UPRAVLJANJE RAČUNAROM MISLIMA USKORO ĆE BITI MOGUĆE: Naučnici povezali mozak sa internetom!

Grupa naučnika Univerziteta Vits iz Johanesburga razvija potpuno nov način pristupa internetu – direktno putem mozga. Oni su sada prvi put uspeli da povežu ljudski mozak direktno na internet.

Pored toga, oni rade i na novim načinima razmene podataka između ljudi i računara.

Za to su koristili uređaj elektroencefalogram (EEG) koji detekuje i meri električne signale mozga kako bi podstaknuo neurološku aktivnost koju šalje specijalizovani minijaturni računar Raspberry Pi korišćen u ovom istraživanju i koje prenosi i prikazuje podatke u obliku web-stranice na kojoj je moguće pratiti moždane aktivnosti.

Nakon priključivanja računara na mozak omogućeno je direktno upravljanje web-stranicama, onako kako ih svi vidimo na internetu, tj. kao kad koristimo klasičan miš i tastaturu.

Iako je istraživanje poprilično komplikovano i teško objašnjivo bez ogromne naučno-tehnološke i biološke terminologije, važno je istaknuti da je ovo prvo uspešno istraživanje ovakve vrste, koje je povezalo mozak čoveka direktno na internet. Naučnici istraživanjem pokušavaju da pojednostave čovekovo razumevanje vlastitih i tuđih mozgova, a cilj je istraživanja da omogući interakciju između korisnika i njegovog mozga.

Ovaj oblik komunikacije s internetom omogućio bi svima, koji su iz bilo kojeg razloga sprečeni da se na uobičajen način koriste internetom, ali i za istraživanje mašinskog učenja i dalja istraživanja prijema i odašiljanja impulsa i informacija u mozak i iz mozga.

Ivor:Telegraf.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter