Izvor:
14.07.2017 u 20:03
0

OPASNOST ZA CEO SVET: Evo zašto su naučnici protiv prve detaljne mape morskog dna

Mapiranje dubina može transformisati okeanografiju. Ipak, ono donosi i jednu veliku opasnost.

Tim okeanografa pokrenuo je u junu prvu ikada inicijativu za temeljno mapiranje čitavog morskog dna. Kako bi mapirali oko 360 miliona kvadratnih kilometara terena, projekat "Seabed 2030" trenutno angažuje oko 100 brodova koji će tokom narednih 13 godina kružiti oko planete.

Tim okupljen od strane neprofitne grupe "General Bathymetric Chart of the Oceans (GEBCO)", nedavno je saopštio kako je primio 18.5 miliona dolara od Nippon fondacije koja je podržala njihov projekat.

Mnogi okeanografi pozdravljaju projekat kao "prosvetljenje za geološki i biološki svet, koje je već uveliko zakasnelo". Ipak, mnogi ekolozi su istovremeno zabrinuti da će takva mapa omogućiti kompanijama koje se bave rudarstvom da pronađu nove izbore profita na prethodno nezamislivim morskim dubinama.

To bi otvorilo "Pandorinu kutiju" i navelo mnoge da se okušaju u izvlaćenju vredni minerala ili nafte iz morskih dubina, što bi sigurno rezultiralo brojnim propustima i velikom štetom po životnu sredin u u čitavu planetu.

Razlog zbog kojeg do sada nije urađena detaljna mapa morskog dna neverovatno je jednostavan, ćak i ako imamo u vidu da mnogo bolje poznajemo Sunčev sistem od okeana. "Nije tako lako mapirati okean, prosto jer je između (nas i dna) voda", Martin Džejkobson, profesor pomorske geologije i geofizike na Stokholmskom Univerzitetu.

Srećom, tehnologija koju koristimo danas je napredovala pa su moderni brodovi koji će učestvovati u projektu Seabed 2030 opremljeni višesnopnim batimetrijskim sistemima, čiji zvučni talasi mogu da skeniraju velike površine odjednom.

"Kada pogledate mapu sveta čini vam se kao da već znamo mnogo toga. međutim te mape su samo grube, umetničke provene izgleda morskog dna. Predviđam mnoga nova otkrića", rekao je Džejkobson.

izvor/newsweek

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter