Izvor:
13.07.2017 u 17:22
0

ZAPANJUJUĆE: NASA objavila fotografije velike crvene mrlje!

Ima milijardu dolara vredna sonda "Junona“ iz orbite Jupitera poslala je fotografije velike crvene mrlje koje ostavljaju bez daha.

"Junona“ se u ponedeljak najbliže približila Jupiteru od svih prethodno poslatih letelica.

Velika crvena mrlja najveći je ciklon u Sunčevom sistemu koji je po pravilima fizike trebalo da nestane odavno i dva puta je šira od Zemlje.

Fotografije su napravljene na sedmom krugu oko džinovske planete. Svemirska letelica se pomera jednom u 54 dana brzinom od 130.000 milja na sat, zbog čega je snimak iz blizine jako teško napraviti.

Nakon svakog novog fotografisanja, NASA objavljuje fotografije nakon što se prethodno doteraju boje. U najbližoj tački "Junona“ je tako blizu velike crvene mrlje da je prosto nemoguće uhvatiti je celu u jedan kadar.

3D fotografije prikazuju neverovatan prizor dočaravajući i dubinu oluje.

Kendis Hansen iz Instituta planetarnih nauka izjavio je da ovo neće biti jedino preletanje iznad velike crvene mrlje, ali je najbliže.

IZVOR: BUSINESS INSIDER
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter