Izvor:
04.07.2018 u 13:52
0

NAUČNICI POTVRDILI: Najveći meteor pao na američko tlo! (VIDEO)

U poslednjih dvadeset godina, ovo je ubedljivo najveći meteor koji je pao na američko tlo. Nakon što je utvrđena lokacija pada, tim naučnika pokušava da sakupi sve delove svemirske stene.

Stanovnici Oušan Šors grada koji se nalazi u američkoj državi Vašington, primetili su u večernjim satima 7.marta blistavu svetlost koja je obasjala nebo, a potom je odjeknuo veliki prasak – toliko jak da je doslovno potresao automobil.

Mnogi su pomislili da je reč o svemirskom brodu ali je svakako jasno da je nešto došlo iz svemira, što je uznemirilo ljude.

Na osnovu detaljne analize sa rada, naučnici su potvrdili da je svetlost koja se videla sa obale Britanske Kolumbije do severnog Oregona izazvana meteorom koji je udario u Zemlju.

Nasin naučnik Mark Frajs zaključio je da je reo o meteoru veličine vozila za golf koji je pao i potonu u okean oko 25 kilometara od obale države Vašington. Lokacija ostataka se nalazi u blizini podvodnog kanjona koji je dubok oko 120 metara.

Područje je relativno ravno, što olakšava otkrivanje tamnih crnih meteora na morskom dnu.

Procenjuje se da je oko dve tone fragmenata raspršeno po više od pola kilometra morskog dna, a delovi koji su preživeli pad mogu biti veliki poput cigle.

"Ovo je moguće najveći zabelženi meteor u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjih 21 godinu", rekao je Fraj, te dodao da ako nađu preostale delove meteorske stene sledi sveobuhvatno istraživanje.

Kako pišu američki mediji, naučnici će koristiti podmornice na daljinsko upravljanje za istraživanje područja i prikupljanje preostalih delova svemirske stene.

Osim Nase, na projektu će učestvovati naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Olympic Coast National Marine Sanctuary (agencija pod američkim Ministarstvom trgovine)

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter