Izvor:
20.04.2019 u 08:53
0

NISTE NI SVESNI: Na ovih ŠEST načina UNIŠTAVATE vašu VEZU!

Ponekad se veze završe zbog valjanog razloga. Partneri se razdvoje, i oboje su srećniji sami, ili sa nekim drugim. Ali, veze se završe jer jedan ili oba partnera načine neverovatnu destruktivnu grešku, a da toga nisu ni svesni.

Psihološka literatura prepuna je primera ponašanja koja mogu da naruše romantičan odnos. Sajt Business Insider daje sedam najčešćih loših ponašanja.

1. Distancirate se od svog partnera

Skora istraživanja pokazala su da je „smrtonosna“ kombinacija karakteristika koje predviđaju nezadovoljstvo vezom: osetljivost na odbijanje i tendencija da se distanciraju emotivno od partnera.

Ljudi koji su veoma zabrinuti da će biti povređeni mogu da se distanciraju od svojih partnera, što ima za posledicu da je veza nezadovoljavajuća na duže staze. Drugim rečima, takve osobe prave baš onu situaciju koje se plaše.

Ako ovo liči nas vas, probajte da razgovarate sa svojim partnerom o svojim strahovima.

2. Krijete svoje finansije

Polovina anketiranih Amerikanaca rekla je da laže svoje partnere kada je u pitanju novac (neki to nazivaju „finansijskim neverstvom“), što može da dovede do svađe, nepoverenja, a u nekim slučajevima i do razvoda.

Problem je što novac nisu samo brojke – novac može da simbolizuje moć i ljubav. Nesigurnost oko toga šta partner radi sa novcem može da znači nesigurnost oko veze generalno.

Pre nego što odlučite da imate zajednički račun, pomoglo bi ako biste razgovarali sa svojim partnerom oko budžeta i vaše finansijske istorije, kao i oko toga kako ćete ubuduće raspoređivati sredstva.

3. Niste raspoloženi za nova iskustva

Istraživanja pokazuju da su parovi koji probaju nove stvari zajedno srećniji u svojim vezama. I obrnuto može da bude istinito: Kako piše Liza Fajrston za „Psychology Today“, kada prestanete da budete otvoreni za nova zajednička iskustva, to može da naruši vezu i da stvori ozlojeđenost između partnera.

Zato prihvatite partnerovu ponudu da idete u nov restoran ili da vozite bicikl umesto da subotu provedete gledajući filmove – bar ponekad.

4. Ćutite kada ste ljuti

Istraživanja pokazuju da su manje srećne veze one u kojima jedan od partnera vrši pritisak na drugog – ćutanjem.

Glavni autor studije kaže da je to težak obrazac koji treba razbiti jer svaki partner misli da je druga strana problem. U takvim situacijama trebalo bi da svaka individua vidi kako njegovo/njeno ponašanje doprinosi problemu, i koristi neke druge strategije kada dođe do konflikta.

5. Pokazujete prezir prema partneru

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da parovi koji pokazuju prezir jedno prema drugom imaju velike šanse za raskid.

Prezir je kombinacija ljutnje i gađenja koji se javlja kada vidite partnera ili kada je blizu vas, i to je pokazatelj skorijeg raskida/razvoda broj 1.

Prvi korak u rešavanju problema jeste da počnete da cenite osobu, da joj budete zahvalni i da pokažete poštovanje. Kao i da se nađu pozitivniji načini da se izraze osećanja.

6. O teškim temama razgovarate preko poruka

Studije su pokazale da su žene koje šalju mnogo poruka partneru srećnije u vezama, dok obrnuto važi za muškarce.

U nekim situacijama, komunikacija porukama i mejlovima ne može da bude alternativa razgovoru oči-u-oči. Ako vam je teško da pričate direktno, recito to, ali nemojte komunicirati online o važnim temama.

Happytv.tv
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter