Izvor:
18.07.2018 u 13:48
0

ČITAV DAN STE U VISOKIM POTPETICAMA: Budite oprezni, posledice su neminovne!

Učestalo nošenje štikli može izazvati mnoge posledice na vašim stopalima.

Iako štikle nisu najudobniji komad obuće, često su jedina prihvatljiva varijanta za neke prilike, a i prelepo izgledaju na nozi. Međutim, iako ste svesni koliko su neudobne i da njihovo dugotrajno nošenje ima neugodne posledice poput žuljeva i bolova u nogama i stopalima, možda niste svesni nekih ozbiljnijih i dugotrajnijih posledica.

Evo nekih većih posledica uzrokovanih nošenjem štikli

1. Povreda zgloba

Čak i ako kratko nosite štikle, možete naškoditi svojim stopalima. Dovoljan je samo jedan pogrešan korak usled kog možete stopalo iskrenuti u stranu, a tako možete istegnuti ligamente i lateralnu stranu zgloba. Iako ovo nije najgore što može da se desi kada nosite štikle, jako je bolno, a postupak lečenja je dugotrajan. Ovakva povreda često se događa ženama koje nisu navikle na hod u štiklama pa bi zato svaka početniva trebalo da provežba hod u štiklama kod kuće.

2. Opasnost od artritisa

Zbog načina hodanja i stajanja u štiklama, možemo dobiti artritis u kolenima.

3. Ako imate povrede na stopalima, stanje se može pogoršati

Ako već imate urasle nokte ili čukljeve, nošenjem štikli ta stanja možete samo pogoršati. Čukljevi mogu nastati izazvani nošenjem štikli, a mogu se brže proširiti iz istih razloga. Osim toga, na peti vam se može pojaviti zadebljanje kože, na mestu gdje je obično rub cipele.

4. Bol u drugim delovima tela

Logično je da vas zbog nošenja cipela na visoku štiklu mogu boleti stopala ili noge, ali možete osetiti bol i u drugim delovima tela. Budući da vam se telo navikava na određeno držanje i način hoda kada nosite štikle, može doći do osećaja bola onda kada štikle ne nosite. Dugoročno nošenje štikli dovodi do bolova u leđima, vratu, glavobolje, bolova u kolenima i upala u nogama. Sve to je posledica promene u položaju tela dok nosite štikle.

5. Drugačije hodate

Telo se drugačije pozicionira, promena težišta se menja, pa je sasvim očekivano da u štiklama hodate drugačije. Do pravog problema dolazi ako često nosite štikle, jer će se vaše telo pozicionirati kao da ste u štiklama, čak i kada nosite ravnu obuću.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter