Izvor:
18.09.2017 u 14:51
0

IMATE BOLNE MENSTRUACIJE? Verovatno bolujete od ove opake bolesti! (foto)

Mnoge žene trpe bolove tokom menstruacije, a razlog za to može biti ova skrivena bolest.

Ekstremno jaki bolovi tokom onih dana mogu da budu posledica prehlade, stresa ali i jedne podmukle bolesti – dismenoreje.

Lekari smatraju da nije normalno ležati u nenormalnim bolovima i sve to opravdavati ciklusom. Ukoliko ne patite od endometrioze ili vam nisu otkrivene ciste na jajnicima, vrlo je verovatno da bolujete od ove bolesti.

Dismenoreja je stanje poznato po velikim bolovima tokom ciklusa. Bol tokom menstruacije je moguć. Javlja se par dana pre ciklusa i traje svega nekoliko dana. Bol u slučaju dismenoreje je jakog intenziteta.

Postoje dva tipa ove bolesti. Prvi tip je nešto blaži i podrazumeva da bol koji žena oseća bude intenzivan i traje po nekoliko sati u toku dana. Može da se kontroliše uz pomoć kontraceptivnih pilula i lekova protiv bolova. Simptomi su grčevi u donjem delu leđa, umor, mučnina i dijareja.

Tip dva je malo ozbiljniji. Ovde bolovi počinju mnogo pre prve menstruacije i pogoršavaju se s godinama. Neretko je vezan za pojavu endometrioze. Bol traje nekoliko dana pa čak i ceo ciklus. Može da se tretira lekovima, a neretko i operacijom. Simptomi ovog tipa su bolovi u leđima, krvarenje između ciklusa i obilne i neredovne menstruacije.

Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, obratite se vašem ginekologu. Veliki broj žena smatra da su ovi simptomi normalni i vezani za regularan ciklus, te se lečenju podvrgavaju jako kasno kada simptomi postanu nepodnošljivi.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter