Izvor:
15.09.2017 u 19:16
0

OBAVEZNO PROČITAJTE: Sve što treba da znate o hormonskoj kontracepciji!

Kontracepcija je popularna tema, ali se primenjuje mnogo ređe nego što nam se čini. Ovo je sve što treba da znate o njoj.

Iako se o kontracepciji stalno govori, statistika i dalje pokazuje da oni koji treba da je koriste nedovoljno znaju o njoj. Koje sve vrste kontracepcije postoje, kako se koriste i kako deluje. Zato obratite pažnju na ovaj tekst, poučan je i koristan, jer abortus ne sme da bude vid kontracepcije!

Koliko god stručnjaci glasno govorili o problematici nekorišćenja zaštite i koliko god se trudili da objasne da je samo zaštićen seks zapravo siguran seks, po iskustvima iz ordinacija čini se da se zaštita slabo koristi.

Smatra se da imamo najveći broj abortusa u Evropi , kao i najveći broj maloletničkih trudnoća. Kako bismo pomogli da se što pre spustimo sa ovog “trona” i objasnimo da abortus NIJE zaštita, pokušaćemo da odgovorimo na neke zablude vezane za hormonsku kontracepciju.

Sigurni smo da su i do vas došle priče od nestručnih ljudi, žena iz prodavnice, frizerskog salona ili komšinice koje tvrde da će vam se mnoge stvari u organizmu poremetiti ukoliko budete koristili hormonsku kontracepciju.

Iako se već nekoliko decenija aktivno koriste, ne prestaju priče o debelim i dlakavim čudovištima u koja se pretvaraju žene koje su “nasele” na ovaj vid zaštite. Da je samo to, a gde su silne bubuljice, nemogućnost kasnije trudnoće, o starosnoj dobi da ne pričamo…

Najprostije rečeno ćemo vam objasniti ove navode – sve je velika zabluda.

– Strah od hormonske terapije koju daje ginekolog je zaista neobjašnjiv. Uobičajena pitanja su: da li ću se ugojiti, da li ću odlakaviti, šta će mi se desiti u organizmu, da li ću pasti u depresiju. Naravno, ovakav strah je neopravdan i postoji mnogo netačnih informacija koje su kod nas usvojene kao činjenica. Predrasude je teško razbiti i verovatno zbog toga je procenat korišćenja hormonske kontracepcije u Srbiji 2,8% žena u reproduktivnom period , a u zapadnoj Evropi i ptrko 57% .. Ima svoje indikacije i ima svoje ciljeve, baš kao i svaka druga terapija i ona ima značajno mesti u medicini – priča ginekolog dr Mima Fazlagić.

Veza između kontraceptivnih tableta i telesne mase

U jednoj američkoj studiji je dokazano da ukoliko je telesna masa veća od 70 kg, kontraceptivne pilule imaju slabije dejstvo.

– To se naročito odnosi na pilule sa malom dozom estrogena koje su sada naročito popularne. Objašnjenje za to je da žene sa viškom kilograma imaju brži metabolizam, pa im je zbog toga potrebna veća doza hormona, a druga teorija je da kontraceptivne tablete koje se rastvaraju u mastima, ostaju u masnom tkivu, a ne stižu u krvotok. Vaš ginekolog zna ove podatke, ali nije loše da i vi budete informisani. Ukoliko je telesna masa u višku – oprezno sa izborom kontracepcije – savetuje dr Fazlagić.

Hormonska kontracepcija (ne)narušava zdravlje?

Upravo suprotno! Ona višestruko povoljno deluje na organizam. Kontroliše menstrualni ciklus, krvarenja su redovnija, bol se smanjuje, i nestaju simptomi PMS-a. Takođe, i za druge bolesti se mogu propisati hormonske kontraceptivne pilule što dovoljno govori o njihovom pozitivnom dejstvu. Nju mogu da piju i mlade devojke i starije žene.

Kada počinju da deluju pilule?

Kada vam daje pilule, vaš ginekolog obično kaže da prvog meseca niste zaštićeni i da koristite još neko dodatno sredstvo. U stvari, tablete deluju već posle 7 dana, ali da bi se pacijentkinja navikla na upotrebu pilula i da ne bi pogrešila u računu, obzirom da je to prvi mesec uzimanja, ginekolozi savetuju da se prvog meseca uzme dodatna zaštita.

– Pomoću pilula se može pomeriti datum menstruacije. Ukoliko se želi odlaganje ciklusa, ne pravi se pauza već se odmah nastavi sa novom kutijom tableta – savetuje ginekolog.

Da li ću moći kasnije da zatrudnim?

Čim prestanete sa primenom pilula, možete da ostanete u drugom stanju, bez ikakvim problema.

Da li žene koje doje mogu koristiti hormonsku pilulu kao metod kontracepcije?

U Evropi već više decenija, a od nedavno i na našem tržištu se može nabaviti takozvana mini-pilula koja ne sadrži estrogen i zbog toga je mogu koristiti žene koje doje, starije su od 35 godina, puše duvan…

Efikasnost kontracepcije

Nijedno kontraceptivno sredstvo ne štiti 100%. U literaturi efikasnost pilula se kreće do 99% a kondoma 97%. Međutim, ovi procenti važe za naučna istraživanja. Realni život je nešto drugo. U praksi efikasnost pilula je oko 94% a kondoma 82%.

Uslov za dobro delovanje ovih sredstava je njihova pravilna upotreba.

Ne možete zaboraviti nekoliko dana da uzmete pilulu, a onda očekivati da ste i dalje zaštićeni.

Sa kondomima rukujte prema uputstvu da bi se izbeglo spadanje i pucanje.

Kratko podsećanje na spiralu: Spirala je intrauterini uložak koji ginekolog direktno plasira u matericu krajem menstrualnog ciklusa. Hormonska Spirala ima depoe progestina koje postepeno luči u šupljinu materice pa osim mehanički i hormonski menja sluznicu materice i na taj način sprečava začeće. Ova spirala ma i terapijsko dejstvo, jer sprečava zadebljavanje materične sluznice i tako smanjuje obim menstrualnog krvavljenja, ili ga sasvim ukida. Za spirale je preporučeno da stoje do 5 godina uz lekarske kontrole, a da se posle toga, uz malu pauzu, zamene novim- kaže ginekolog dr Mima Fazlagić.

Izbor kontracepcije nije jednostavan. Da bi našli sredstvo koje vama najviše odgovara, moraju se uzeti u obzir razne činjenice: koliko imate godina, da li ste rađali, kakav je hormonski status, da li ste u monogamnoj vezi… Sve ove činjenice uzeće u obzir vaš ginekolog pre nego što vam preporuči kontracepciju, najbolju za vas.

Kada ostale kontraceptivne metode zakažu, tu je PILULA ZA DAN POSLE

Hitna kontracepcija sa levonorgestrelom se koristi u cilju sprečavanja nastanka neželjene trudnoće ukoliko je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa ili je zakazala neka od primenjenih metoda kontracepcije. Iako je efikasna u okviru 72 sata (3 dana) od nezaštićenog polnog odnosa, preporučljivo je uzeti je što je ranije moguće jer joj efikasnost sa vremenom opada. Nije zamena za redovnu kontracepciju i nije abortivno sredstvo.

Izvor: aska.rs
Foto: Twitter/AnnaKluzKowal

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter