parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

INDIKATOR MEDICINSKIH PROBLEMA: Evo šta izgled kose otkriva o vašem zdravlju!

 

 

Agresivni tretmani poput bojenja, peglanja ili kovrdžanja uzrokuju lomljenje vlasi, ali takva kosa je indikator i određenih zdravstvenih problema

 

Različita oštećenja kose nisu obavezno posledica agresivnih tretmana  i bojenja već mogu biti nagoveštaj ozbiljnih bolesti. Ako se kvalitet i izgled kose promene na neki od navedenih načina, moguće je da je pravo vreme da se obratite lekaru.

 

Agresivni tretmani poput bojenja, peglanja ili kovrdžanja uzrokuju lomljenje vlasi. Ali, takva vlas je indikator i određenih zdravstvenih tegoba.

 

 

Suva i lako lomljiva kosa

Agresivni tretmani poput bojenja, peglanja ili kovrdžanja uzrokuju lomljenje vlasi. Ali, takva vlas je indikator i određenih zdravstvenih problema. Među njima je i ‚‚Kushingov sindrom", poremećaj rada nadbubrežne žlezde, koji uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona kortizola. Ovo stanje je najčešće nasledno, a prenizak nivo paratireoidnih hormona u krvi uzrokuje promene u nivou klacijuma i fosfora, što dovodi do lomljive i suve kose.

 

 

Ljuspice na koži temena

Krastice na temenu najčešće ukazuju na početak psorijaze, jedne od najučestalijih autoimunih bolesti. Iako promene na koži mnogi na početku ne shvataju ozbiljno znajući da se psorijaza pojavljuje zajedno s nekim od drugih autoimunih bolesti poput lupusa i reumatoidnog artritisa, potrebno je na vreme reagovati i pronaći odgovarajući način lečenja.

 

 

 

 

Suva i tanka kosa

Iako su uzročnici suve kose najčešće spoljašnji, poput boja za kosu, agresivnih preparata za oblikovanje frizure ili prečestog izlaganja fenu, nisu jedini. Ako primetite da je vaša vlas s vremenom postaje tanka, to često upućuje na neaktivnost tiroidne žlezde. Neaktivna tiroidna žlezda uzrokuje hipotireozu, čiji su simptomi umor, naglo dobijanje na težini, usporen rad srca i čest osećaj hladnoće.

 

 

Prekomerno opadanje kose

Stručnjaci ističu da dnevni gubitak kose od oko 90 do 100 vlasi nije alarmantan, već prirodan i sasvim normalan. Ali, ispadanje većeg broja vlasi, osim ako se ne radi o sezonskom opadanju, često je posledica loše ishrane. Kosa žudi za proteinima, gvožđem, cinkom, vitaminom A i omega-3 masnim kiselinama kako bi ostala zdrava i sjajna.

 

 

Opadanje kose u okruglim pramenovima

Autoimuna bolest pod nazivom ‚‚alopecia areata" manifestuje se opadanjem kose u specifičnim okruglim pramenovima. Imunološki ssstav se okreće protiv folikula vlasi, smanjujući ih i uzrokujući opadanje kose. Češća je kod ljudi koji imaju porodičnu istoriju autoimunih bolesti, a najčešći uzrok same bolesti je dijabetes. Osim opadanja kose, ‚‚alopecia areata" uzrokuje i opadanja obrva i trepavica.

 

 

 

 

 

 

Proređena kosa

Na svakom vlasištu se nalazi oko 100.000 vlasi, a svaki folikul proizvodi jednu vlas koja poraste 1.2 cm za mesec dana. Nakon što raste od dve do šest godina, vlas opada. Uskoro je zamenjuje nova, a u svakom trenutku 85 procenata vlasi na temenu raste, dok ostatak miruje. U tridesetim godinama više od 50 procenata žena uočava prve znakove proređivanja kose, a uzroci pojačanog opadanja mogu biti hormonska neuravnoteženost, mehaničko oštećenje usled agresivnih tretmana, trudnoća i intenzivan stres.

 

 

Preuranjene sede

Pojava sedih vlasi prije 35. godine života ukazuje na nedostatak vitamina B12 i B9, poznatog kao folna kiselina. Dokazano je da ovi vitamini, uz izlaganje suncu, stvaraju moćan duet koji pomaže u obnavljanju pigmentacije na mestima na koži i kosi koja su prestala da prave melanin. Vitamin B12 u prirodnom stanju se nalazi u ribi, jajima, piletini i mlečnim proizvodima, dok su zeleno lisnato povrće i žitarice najbolji izvori folne kiseline.

 

 

Izvor:Espreso
Foto: Arhiva

 

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV