Izvor:
22.07.2017 u 17:38
0

OVO NE SMETE DA IGNORIŠETE: Rizici koji mogu dovesti do demencije!

Naučnici su ukazali na devet različitih faktora koji stoje iza demencije.

Sticanje novih znanja, zdrava ishrana, nepušenje, smanjenje problema sa sluhom i usamljenošću mogli bi za trećinu da smanje broj slučajeva demencije, pokazuje studija čiji su rezultati objavljeni nedavno.

U sveobuhvatnoj analizi rizičnih faktora koji stoje iza demencije naučnici su ukazali na njih devet koji su od posebnog značenja. Ti faktori uključuju prestanak daljeg obrazovanja nakon 15. godine, problem visokog krvnog pritiska, gojaznost i gubitak sluha u srednjem životnom dobu, kao i pušenje, depresiju, fizičku neaktivnost, društvenu izolaciju i dijabetes u kasnijem dobu. Stručnjaci smatraju da bi se eliminacijom svih ovih faktora mogao eliminisati jedan od tri slučaja demencije u svetu.

Demenciju izazivaju bolesti mozga, od kojih je najčešća Alchajmerova bolest, koja rezultuje propadanjem ćelija mozga i utiče na pamćenje, ponašanje, orijentaciju i snalaženje u prostoru kao i sposobnost sprovođenja svakodnevnih aktivnosti. Broj ljudi koje pogađa demencija porašće do 2050. gotovo tri puta i obuhvatiće 131 milion ljudi, procenjuje Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvor/ Stil

Foto/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter