Izvor:
19.10.2019 u 11:50
0

OBRATITE PAŽNJU: Ovo su najčešći simptomi policističnih jajnika! (FOTO)

Jajnici veće ili normalne veličine, prekriveni većim brojem cisti označavaju sindrom policističnih jajnika, od koga pati sve veći broj žena. Naše telo reaguje i šalje nam znakove da je možda vreme za pregled, ali većina žena tihe simptome policističnih jajnika pripisuje prekomernom stresu. Zato smo danas izdvojili neke od najočiglednijih simptoma, koji su jasan signal da je vreme da posetite ginekologa i proverite svoje zdravlje.

1. Neredovne menstruacije

Ginekolozi tvrde da je ciklus najbolji pokazatelj policističnih jajnika. Ako ste imali redovan ciklus, a onda je menstruacija postala neredovna, počela da izostaje, ili traje znatno duže nego inače, vrlo verovatno je da patite od policističnih jajnika.

Naravno, poremećaj u menstrualnom ciklusu može biti izazvan i drugim uzrocima, poput naglog gubljenja težine ili hormonskog dizbalansa, ali je svakako najbolje da posetite ginekologa, kako bi otklonili sve sumnje.

2. Pojava dlačica na neuobičajenim mestima

Jedna od posledica policističnih jajnika je prekomerno lučenje androgenih hormona koji podstiču rast dlaka. Ako se dlačice pojave na delovima tela atipičnim za žene, moguće je da imate problem sa policističnim jajnicima, a da toga niste svesni.

3. Učestala pojava akni

Androgeni hormoni nisu odgovorni samo za rast dlaka, već i za pojavu akni. Ovi hormoni podstiču prekomerno lučenje sebuma, što u kombinaciji sa starim tkivom može dovesti do začepljenja pora i učestale pojave akni.

4. Nemogućnost začeća

Policistični jajnici onemogućavaju pravilnu ovulaciju, pa zbog toga možete imati poteškoća prilikom začeća. Iako su policistični jajnici jedan od glavnih uzroka neplodnosti oni se leče vrlo efikasno, ako se na vreme javite ginekologu.

Ukoliko kod sebe primetite neki od sledećih simptoma zakažite redovan ginekološki pregled, jer je vreme da svoje zdravlje stavimo na prvo mesto, kao preduslov za srećan i ispunjen život!

Izvor:lepotaizdravlje.rs
Foto: healthblow.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter