Izvor:
18.06.2019 u 13:50
0

URINARNA RETENCIJA: Zbog čega ne valja da zadržavate mokraću!?

Urinarna retencija je zadržavanje mokraće, odnosno nemogućnost da se bešika u potpunosti isprazni.

Zadržavanje urina najčešće se događa nakon mokrenja, no postoji mogućnost akutne retencije kada je mokrenje potpuno onemogućeno.

Uzroci retencije

Razni su uzroci zadržavanja mokraće u bešici, no uobičajeni su problemi s mišićem bešike, benigno proširenje prostate, rak prostate, sužavanje mokraćne cevi zbog infekcije ili nakon operacije i blokada mokraćnog sistema zbog kamenca.

Razlozi za retenciju su obstrukcija na vratu ili ispod vrata bešike ili u mokraćnoj cevi na njenom izlazu. Drugi razlog je nesposobnost bešike da istisne mokraću, bilo neurološki ili usled dekompenzacije mišića bešike, piše dr.med. spec. urolog Neven Kapun.

Vrste retencije

Urinarna retencija može biti akutna ili hronična.

Akutna je ona koja se dogodi iznenada i u potpunosti je onemogućeno mokrenje. U takvoj bešici može biti i po 1000 do 2000 ml urina.

Hronična je svako zadržavanje urina nakon mokrenja koje se pojavljuje u dužem vremenskom periodu. Pre svega se misli na ostatak urin veći od 200 ml, objašnjava doktor.

Kod akutnog zadržavanja mokraće dolazi do iznenadnog jakog bola u bešici koji se pojačava te do nemogućnosti mokrenja. Simptomi hronične retencije vezani su uz simptome donjih mokraćnih puteva, u smislu otežanog ili učestalijeg mokrenja, ponekad bežanja urina i učestalih upala.

Hroničnu retenciju oboleli ne osete sve dok se ne razvije infekcija mokraćnih puteva.

Stariji muškarci sa povećanom prostatom su najugroženija grupa, no doktor Kapun ističe kako su neurološki uzroci česti razlog retencije i kod muškaraca i žena.

Lečenje retencije

Zadržavanje mokraće dijagnostikuje se merenjem zaostalog urina ultrazvukom te u nekim slučajevima i testovima za merenje sposobnosti bešike , a lečenje često zahteva ozbiljne postupke.

Najčešće se bešika isprazni jednokratno ili se postavlja stalni urinarni kateter. Kod hroničnih retencija sa većim zaostacima leči se osnovni uzrok bolesti. Ili lekovima ili operacijom. Ako to nije moguće onda se pokušava da pacijent nauči samokateterizaciju pa sami 4-6 puta dnevno kateterima prazne bešiku, napominje Neven Kapun

Zadržavanje mokraće proširuje bešiku: istina ili mit?

Često ste se susreli sa teorijom kako je ponekad dobro zadržavati mokraću u bešici kako bi se isti proširio te imao sposobnost dužeg zadržavanja urina. To je dobro za ljude koji moraju puno vremena provoditi u vožnji ili prirodi te nemaju kada otići na toalet.

Kod prekomerno aktivne bešike kod koje je bešika naviknuta da skladišti manje količine urina (do 200 ml), uz lekove pacijentima savetujemo da odlažu mokrenje i tako da bešiku naviknu na u običajni kapacitet od 300 do 450 ml urina, piše urolog Kapun.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter