Izvor:
18.06.2019 u 09:57
0

OVO VALJA ZNATI: Plivanje povećava gustinu kostiju i mišića!

Poslednjih godina mnogo se priča o tome da je za optimalno zdravlje, ali i izgled, potrebno povećanje gustine kostiju i mišićne mase. U poplavi raznih modernih i pomodnih metoda, preparata i sportova, mnogi su zaboravili da postoji proveren, jednostavan, lak i jeftin način da se to postigne – plivanje.

Plivanje angažuje sve grupe mišića, tako da se nećete pokajati koji god stil da izaberete, ali je najbolje da kombinujete nekoliko stilova, pokazalo je istraživanje univerziteta u Oklahomi. Od 1.500 ispitanika, 48 procenata opredelilo se za delfin stil, jer on istovremeno oblikuje mišiće grudi, ramena i leđa. Ispostavilo se da je on bolji izbor od vežbanja u teretani, pogotovo jer skoro da i ne postoji rizik od povreda. Plivači oba pola bili su aktivni tri puta nedeljno po 45 minuta, i to šest meseci, a rezultati su bili impozantni, što je dokazano merenjem mišićne mase pre i posle eksperimenta. No, to što se mišićna masa povećala, ne znači da je došlo i do povećanja ukupne telesne mase – naprotiv, pošto je znatno smanjena količina masti u organizmu čak 92 procenta učesnika!

Plivanje je, dokazano je pak u istraživanju univerziteta u Južnoj Karolini, jedan od najboljih načina za prevenciju osteoporoze, jer povećava gustinu kostiju. Osteoporoza, dovodi do krhkosti i lomljivosti kostiju a najviše pogađa žene, ali su, zbog sveobuhvatnosti rezultata, u ovom ispitivanju učestvovali podjednako i muškarci, i pokazalo se da su i njihove kosti postale gušće posle 9 meseci.

Osim toga, plivanje je preporučeno osobama koje imaju problema sa kostima i zato što je mogućnost preloma isključena.

Ovo znači da plivanje mogu da upražnjavaju i osobe u poznim godinama, a s obzirom da je najstariji učesnik u pomenutom istraživanju imao 91 godinu, nema razloga da ne zaplivate i vi. Plivajte samo 3 puta nedeljno pola sata i odradićete odličan trening koji zateže celo telo.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter