Izvor:
12.06.2019 u 12:49
0

Morate znati ove činjenice kako biste se zaštitili: Ovo su pet presudnih faktora kod bolesti srca!

Srčana oboljenja predstavljaju uzrok smrti broj 1 za muškarce i žene i u našoj zemlji i u svetu, tako da biste trebali znati sve činjenice o bolestima srca kako biste se zaštitili. Obratite pažnju na sledećih važnih 5 faktora u bolestima srca:

1. Srčano oboljenje nije samostalna bolest

Jedna od činjenica koja vas može iznenaditi jeste da kardiovaskularna bolest zapravo predstavlja grupu bolesti. Mnoge od njih su povezane sa aterosklerozom, koja se razvija usled nagomilavanja masnih naslaga (plakova) u zidovima arterija.

2. Postoji 8 uobičajenih tipova srčanih oboljenja:

1. Bolesti koronarne arterije– grupa srčanih oboljenja koja nastaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije.

2. Visok krvni pritisak– snaga protoka krvi je prejaka u odnosu na zidove arterija.

3. Srčani zastoj (cardiac arrest)- odsutnost kontrakcija srčanih komora koja dovodi do prestanka cirkulacije krvi i naglog gubitka svesti.
4. Kongestivna srčana slabost– hronično stanje uzrokovano činjenicom da vaše srce ne pumpa krv kako treba.
5. Aritmija– nepravilan srčani ritam, poremećaj frekvencije i redosleda otkucaja srca.
6. Bolesti periferne arterije– smanjen protok krvi u udovima.
7. Moždani udar- prestanak funkcionisanja moždanih ćelija usled nedostatka dotoka krvi i kiseonika.

8. Kongenitalna srčana mana– urođene anomalije srca i velikih krvnih sudova.

4. Najčešći simptomi bolesti srca

Simptomi će se razlikovati u zavisnosti od vrste bolesti srca koje imate. Za mnoge ljude, neprijatnost u grudima je jedan od prvih znakova. Može se prvo pojaviti tokom rutinskih dnevnih aktivnosti, a zatim nestati. Žene mogu doživeti bolove u grudima čak i dok spavaju ili se odmaraju. Takođe može se javiti otok nogu ili članaka. Ako ignorišete početne znake srčanih oboljenja, srčani udar je obično ono što sledi. Simptomi srčanog udara su: bol ili neprijatnost u grudima koja ne nestaje nakon nekoliko minuta, bol ili nelagodnost u vilici, vratu ili leđima, mučnina i opšta slabost, kratak dah. Prema statističkim podacima, većina ljudi preživi svoj prvi infarkt, i vraća se normalno svakodnevnim aktivnostima, ali uz promenu načina života.

5. Srčana oboljenja su podjednako zastupljena i među muškarcima i među ženama

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti i za muškarce i za žene, sa neznatno većim procentom kod muškaraca. Samo sagledavanje činjenica o bolestima srca može biti zastrašujuće. Morate razmišljati o

tome šta možete učiniti kako biste smanjili rizik. Fizička aktivnost i zdrava ishrana sa naglaskom na povrću, integralnim žitaricama i mahunarkama mogu usporiti ili čak zaustaviti dalji napredak srčanih oboljenja.

Kardiolozi posebno preporučuju CARDIOvitamin® svim osobama koje su u riziku za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova. Upotrebom Cardiovitamina postižu se sledeći rezultati:

  1. čuvaju se krvni sudovi od oštećenja i smanjuje rizik za nastanak tromba.
  2. snižava se nivo aminokiseline homocisteina, koja je odgovorna za direktno oštećenje zida krvnih sudova.
  3. smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara i oboljenja krvnih sudova.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter