Izvor:
17.03.2019 u 09:45
0

HORMONSKI DISBALANS: Šta se dešava kada hormoni podivljaju?

Naši hormoni su sićušni hemijski signali koji putuju kroz naše telo i organima šalju poruku, za smanjenje stresa, ubrzavanje metabolizma, izgradnju mišića i sličnih procesa. Naše navike i način života imaju ključnu ulogu pri održavanju hormonskog balansa, koji je veoma važan za naše zdravlje.

Ukoliko niste pobornik zdravih navika, možete platiti cenu, tako što ćete narušiti balans hormona, koji će se negativno odraziti na vaše zdravlje. I dok tražimo rešenje za podivljale hormone u različitim tabletama, ono se nalazi pred nama u vidu zdravih navika, kao što su zdrava ishrana, česta fizička aktivnost i zdrav san.

Postoji nekoliko znakova hormonskog disbalansa, koje možete uočiti kod sebe i reagovati na vreme, kako biste svoje hormone vratili u normalu:

1. Teško vam je da se probudite

Ukoliko vam je zaista teško da ustanete iz kreveta, znači da se ritam proizvodnje i cirkulacije vaših hormona poremetio, usled čega se osećate tromo i umorno. Recimo, nivo kortizola u krvi, ujutru bi trebalo da bude visok, kako bi razbudio vaš mozak i pripremio vas za predstojeći dan. Ukoliko vi ipak ne možete da ustanete iz kreveta, možda je cirkulacija kortizola u krvi narušena.

Ako velika količina kafe, koju tokom dana pijete, ili kasni noćni izlasci, odlažu i ometaju vaš zdrav san, moguće je da ste narušili hormonsku cirkulaciju kortizola, zbog čega vam treba znatno više vremena da se probudite.

Ukoliko želite da regulišete cirkulaciju kortizola, dovoljno će biti da potpuno izbacite kafu i alkoholna pića, barem na 7 dana. U početku ćete biti razdražljivi i biće vam teško, ali ćete ubrzo primetiti, kako su vam jutra neuporedivo dinamičnija i energičnija.

2. Gubite energiju nakon obroka

Ukoliko uživate u obroku bogatom uglenim hidratima, nakon ručka vam se spava i osećate umor i iscrpljenost. Ovo može biti znak da imate problema sa insulinom. Da bi vaše telo moglo da funkcioniše, nakon ručka, potrebno je da vaše telo proizvede veću količinu insulina, ova količina insulina prirodno se smanjuje nekoliko sati nakon obroka, ali ako niste u stanju da izlučite veću količinu insulina posle jela, znači da imate hormonski disbalans.

Ako želite da rešite ovaj problem, potrudite se da unos ugljenih hidrata svedete na minimum, kako biste kontrolisali nivo šećera u krvi. Na ovaj način vratićete količinu insulina u ravnotežu, što će sprečiti problem sa prekomernom težinom i konstantni umor. Kada vaše telo imadisbalans insulina, vaš metabolizam postaje usporen.

3. Konstantno ste gladni

Leptin je hormon koji reguliše vašu sitost, a kada je on u disbalansu, osećate konstantnu potrebu za hranom. Ako stalno želite još nešto, naročito slatko, onda je nivo leptina u krvi veoma nizak. Kada jedete dosta ugljenih hidrata, luči se dosta insulina, što blokira lučenje leptina i usled toga, vi imate potrebu da jedete još, što nikako nije dobro, ako želite da imate vitku liniju.

I stres može biti uzrok niskog leptina u krvi, pa ne treba da vas iznenadi što u stresnim situacijama imate posebnu želju za slatkišima.

Ako želite da rešite ovaj problem, pokušajte da svpju potrebu za slatkišima utolite šakom bobičastog voća ili kockicom crne čokolade.

Izvor: Lepota i Zdravlje
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter