Izvor:
09.01.2019 u 18:42
0

SAVET DOKTORA: Ovo su pokazatelji da vašem telu fali CINK!

Naše telo reaguje na sve nedostatke, pa je zato jako bitno obratiti pažnju i ne ignorisati prve znake zdravstvenih problema.

Cink je jedan od najznačajnijih elemenata koji su potrebni organizmu kako bi funkcionisao kako treba. Ovaj mineral jedan je od najvažnijih za zdravlje jer potpomaže rad imunog sistema – doprinosi produkciji anti tela i limfocita, čime se aktivira imuni sistem. To je, dakle, vitalni mineral koji jednostavno morate imati u telu kako bi ste održali zdrav imuni sistem i kako bi vaš DNK ostao zdrav.

Pored toga, cink je veoma snažan antioksidans koji utiče na stvaranje slobdnih radikala u očima, čime ih štiti od različitih bolesti.

Najčešći simptomi da vašem organizmu nedostaje cink jeste osećaj napetosti i umora, što može da vodi ka depresiji, a mogu nastati i problemi sa kožom i kosom ili sa plodnošću.

S obzirom na to da cink utiče na mnoge procese u telu, neophodno je održavati dovoljan nivo ovog minerala. Dnevna doza koju je potrebno uneti u organizam je od 12 do 15 mg, odnosno ovoliko cinka je potrebno organizmu svakog dana kako bi normalno funkcionisao.

Imajući u vidu da čak i mali nedostatak cinka u telu može da izazove veliki broj ozbiljnih zdravstvenih problema, moramo ga unositi u organizam svaki dan kroz hranu i dodatke ishrani (suplementacija), naročito zato što naše telo nema sposobnost da čuva ovaj mineral u sebi.

Za šta je važan cink?

Cink je neophodan element koji štiti kožu od sušenja, nokte od lomljenja, a kosu od pojave peruti i prekomernog opadanja. Pored toga, utiče i na brže zarastanje rana, a naročito opekotina, a oči štiti od raznih bolesti.

Hormon rasta u velikoj meri zavisi od cinka i potrebna mu je određena količina ovog minerala kako bi funkcionisala pravilno. Cink takođe utiče i na proizvodnju testosterona i na pokretiljivost spermatozoida.

Kako bi se izbegli problemi sa učenjem, ponašanjem i problemi emotivne prirode, organizam mora imati dovoljnu količinu cinka svakog dana.

Simptomi nedostatka cinka su:

– slab imunitet
– slabo čulo mirisa i ukusa
– česte prehlade i infekcije
– suvoća, bolesti i ogrubelost kože
– slab rast i i zdravlje noktiju
– sporo zarastanje rana, opadanje kose (kao i dlake obrva i trepavica)
– gubljenje apetita i naglo mršavljenje
– teško prilagođavanje očiju na mrak
– apatično ponašanje, zaboravnost i depresivna osećanja
– impotencija i neplodnost (kod oba pola)

Kako nadoknaditi manjak cinka?

Ukoliko organizam ne dobija dovoljno cinka iz namirnica, on se može nadoknaditi uzimanjem suplemenata sa dodatkom ovog minerala. Najbolja za organizam je kombinacija cinka sa vitaminom B6 jer oni zajedno smanjuju proizvodnju histamina i na taj način se suzbijaju alergijske reakcije.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter