Izvor:
23.09.2018 u 08:47
0

POVEDITE RAČUINA: Ukoliko nosite sočiva, ova infekcija dovodi do slepila!

Oni koji nose sočiva su skloniji ovoj infekciji, a ona može da se spreči.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, lekari upozoravaju da dobro vodite računa o higijeni očiju kako se ne bi zarazili retkom infekcijom od koje možete čak i da oslepite. Infekcija "Acanthamoeba keratitis" može da se spreči, a dovodi do upale prednje površine oka. Oni koji nose sočiva su skloniji ovoj infekciji.

Stručnjaci upozoravaju da loše higijenske navike prilikom rukovanja kontaktnim sočivima mogu da povećaju rizik od kontaminacije oka. Tuširanje ili plivanje sa sočivima su faktor rizika. Najteže pogođeni pacijenti ostaju sa manje od 25 odsto svog vida ili postaju slepi nakon oboljevanja.

Jedna bolnica u Londonu zabeležila je porast inficiranih od 2011. godine. Između 2000. i 2003. godine u toj bolnici je zabeleženo osam do deset slučajeva zaraženih od ove infekcije, rezultati su novog istraživanja koje je objavljeno u Britanskom časopisu za oftalmologiju.

Međutim, od 2011. do 2016. godine broj inficiranih povećan je na 35 do 65 godišnje.

– Ovo povećanje broja inficiranih samo znači da oni koji nose sočiva moraju biti upoznati sa rizikom – rekao je profesor Džon Dart sa UCL Instituta.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter