Izvor:
18.09.2018 u 16:50
0

OBAVEZNO PROVERITE: Ukoliko imate sledeće simptome, rezultati vode ka ozbiljnom problemu!

Ukoliko imate neke od sledećih simptoma ili više njih uradite testove kako biste proverili stanje svog organizma. Neki od navedenih simptoma upućuju na to da u telu imate upalne procese.

Masne naslage oko struka

Jedan od najčešćih simptoma upale je vidljiv kao salo oko struka. Masne ćelije podstiču stvaranje hemikalija koje pogoduju razvoju upale. Što više masnoće imate oko struka, to je veći rizik od hroničnih upala. Štaviše, stručnjaci za kardiovaskularne bolesti "šlauf" oko struka smatraju glavnim "leglom" upala koje dovode do brojnih bolesti krvnih sudova.

Povišen šećer

Na upalu upućuje i visok nivo šećera u krvi, koji povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv. To, s druge strane, povećava nivo destruktivnih molekula koje se nazivaju "ejdž" molekuli i povezuju se sa bržim starenjem organizma. Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u ishrani, zbog kojega slabi kolagen, pa dobijamo bore i podočnjake. Ti molekule otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u telu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog porekla. Prženjem ili pečenjem namirnica na ulju, kao i pasterizacijom, dimljenjem, jedenjem crvenog mesa, fast fuda, trans masti i dodatih zaslađivača dodatno se povećava njihov broj.

Problemi sa varenjem

Ukoliko vas muče problemi sa varenjem, gasovi, proliv, nadutost ili zatvor, imajte na umu da oni mogu da proizlaze iz upaljenog, preterano propusnog creva koje omogućava otrovima iz organizma da uđu u krvotok. To je jedan od najčešćih i vrlo raširenih uzroka širenja upalnih procesa u telo. Isto tako, mučnina, gorušica i bol u predelu stomaka ne moraju da nastanu zbog loše ishrane, stresa, lekova ili gripa, već mogu da ukazuju na neki upalni proces. Reč je o gastritisu – upali želudačne sluznice, koja, ako se ne leči, može da postane vrlo bolna. Ako osećate pomenute promene, potražite pomoć lekara opšte medicine.

Bol u mišićima i zglobovima

Normalna je pojava nakon treninga ili neke teže fizičke aktivnosti, ali ako traje duže vreme ili se javlja bez nekog posebnog razloga i to može biti znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu da upućuju na upalu živca ili neku reumatsku bolest, a učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa – upale zglobova.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter