Izvor:
16.05.2018 u 03:33
0

NAJBOLJI ČISTAČ KRVI: Sve blagodeti i koristi koprive!

Ljekovitost izuzetno rasprostranjene koprive odavno je potvrđena. Naročito je djelotvorna kod malokrvnosti, opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice i nervoze.

Savršen je čistač krvi, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Zbog zavidnog sadržaja hlorofila pomaže obnavljanje oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.

Kopriva je djelotvorna i kod proljećnih alergija, pokazala su istraživanja. Ali prije nego što počnu da koriste sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima treba da konsultuju ljekara ili homeopatu.

Zbog velike količine kalijuma deluje diuretski, pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih puteva i sprečavanja nastanka kamena u bubregu.

Čistač krvi

Gvožđe u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdijevanje kiseonikom i štiti od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica.

Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni. Podstiče i obnovu ćelija, a preporučuje se i za obnavljanje istrošene hrskavice.

Kopriva sadrži zavidne količine belančevina, ugljenih hidrata, masti, a što se tiče minerala i vitamina, predstavlja pravu riznicu. Poseduje izobilje kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma, vitamine C, A, B2, B5, K, karotin, pantotensku kiselinu, lecitin i tanin.

Bogatiji je izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka. U odnosu na spanać, na koji po ukusu podseća, kopriva sadrži pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C. Nažalost, iako je pravi mali polivitaminski rezervoar, na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.

Zbog izuzetnog kvaliteta, bečki lekari Bankhofer preporučuje supu od koprive, pire od koprive i čaj od koprive.

I hrana i lek

Listovi, po njegovim rečima, mogu da se sa drugim biljkama dodaju u supu ili u salatu, ali prethodno treba da se preliju vrelom vodom. Mogu da se spreme i kao listovi spanaća. Tako spremljeni odlični su za obolele sa kamenom u bubregu.

Za pastu listove treba dobro oprati, sitno iseckati, jedanput kratko prokuvati, i mikserom pomešati u kašu sačinjenu od maslinovog ulja i češnjeva belog luka. Sve to preliti preko skuvanih rezanaca.

Za lekovite potrebe u proleće se sakupljaju lišće i vrškovi koprive, od proleća do jeseni koren, a kompletna biljka tokom cele godine. Jedino se seme sakuplja isključivo u avgustu. Ovo je važno zbog spravljanja lekova koji imaju široku primenu.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/24sata_HR

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter