Izvor:
22.07.2017 u 16:50
0

JEDETE KASNO UVEČE? Evo šta će se desiti sa vašim telom! (foto)

Svima se ponekad dogodi da se u sred noći probudi i zaputi ka kuhinji kako bi u frižideru pronašao hranu. To je jednostavno jače od nas. Ovo su razlozi zbog čega osetimo potrebu za hranom kada sunce zađe.

Naučnici su utvrdili da postoji veća opasnost od gojaznosti i dobijanja hroničnih bolesti poput dijabetesa ako hranu jedemo kasno uveče, umesto da je konzumiramo tokom dana.

Bilo da jedete kompletan obrok ili mali sendvič, kasni obrok može da ima čudne i neželjene efekte na vaše zdravlje. Jedno je sigurno, poremetićete prirodni ritam vašeg tela. Verovatno vam je poznat osećaj neprijatnosti i nesanice, koji usledi nakon kasnog obroka. Organizam se budi, ne može da spava, što narušava mameoriju i odmor potreban za funkcionisanje sledećeg dana.

Konzumiranje kasno u noći može vas samo učiniti još više gladnim u narednih 24 sata. Neophodno je hormonu grelin, koji utiče na sitost dati vreme da se resetuje za naredni dan. On u krvotoku raste nekoliko sati pre svakog obroka a vrhunac dostiže neposredno pre uzimanja hrane. Nakon obroka, nivo pada. To znači da ćete osećati daleko veću glad ako jedete noću, dok će se vaš metabolizam usporiti, što će uz povećan unos kalorija dovesti do rasta telesne težine.

Na kraju, konzumiranje hrane kasno u noć može izazvati kiseline. Stomaku je potrebno nekoliko sati da se isprazni nakon velikog obroka, ali ako jedete i odmah legnete, možete imati problem sa kiseliom iz želuca.

Jasno vam je da nije zdravo jesti kasno uveče. Otkrivamo razloge zbog čega izenada osetite potrebu za hranom kada sunce zađe.

Ne jedete dovoljno tokom dana

Ako ste gladni kasno noću, moguće je da ne jedete dovoljno tokom dana. Pokušajte da jedete veći obrok za ručak i večeru kako biste bili sigurni da ste u potpunosti svarili hranu i u poslednji obrok ubacili više vlakana kako biste ostali siti što duže.

Šećer u krvi

Ako vam nivo šećera u krvi stalno menja, ide do gornjih granica i pada, mogu dovesti povećanu želju za hranom. Prerađena hrana i bilo šta sa šećerom imaju tendenciju da imaju veći glikemijski indeks što dovodi do šećera u krvi. Probajte da nekoliko dana izbacite dodatni šećer iz ishrane i videćete da će se vaše večerne želja za hranom nestati.

Kortizol i stres

Ako ste bili pod stresom i uznemireni tokom čitavog radnog dana, stresni hormon kortizol će biti povišen. On povećava vaš apetit za šećerom i mastima, zbog čega nam se u u kasnim večernjim časovima jede sladoloed ili sir. Borite se sa stresom, jedete ranije, vežbajte, a meditacije i duboko disanje mogu da smanje nivo krvnog pritiska, a malo melatonina može pomoći vašem telu da se prirodno pripremi za krevet.

Probajte da promenite navike, možda ćete nekoliko noći zaspati gladni , ali će vam na kraju organizam navići i pronaći prirodan ritam, bez čipsa, kutije sladoleda i hladnog gaziranog soka pred spavanje.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter