Izvor:
18.10.2019 u 17:20
0

ZDRAVA I HRANLJIVA: Svi pozitivni efekti bundeve!

U jesen nam, pored drugih zdravih namirnica, stiže i sezona veoma zdrave i hranljive bundeve.

Bundeve su jedan od simbola jeseni, a iako je poreklo ove biljke iz Severne Amerike, gaji se je širom sveta. Uzgaja se po vrtovima i njivama, a plod i seme su jestivi. Plod je bogat vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima, dok je seme bogato masnim uljima, proteinima i mineralima. Od bundevinog semena može da se pravi i ulje koje je crvenkaste boje, kvalitetno je i lako svarljivo.

Pored toga što je bundeva ukusna, hranljiva je i povezana s mnogim zdravstvenim blagodetima. Bundeva je veoma hranljiva i bogata vitaminom A. Jedna šoljica kuvane bundeve (245 grama) sadrži samo 49 kalorija, 0,2 grama masnoća, 2 grama proteina, 3 grama vlakana, a osim toga sadrži i vitamin A, C, kalijum, bakar, mangan, vitamine B2, E, gvožđe i magnezijum, fosfor, cink, folat i nekoliko vitamina B grupe.

Osim što je prepuna vitamina i minerala, bundeva ima relativno malo kalorija, jer sadrži 94 posto vode. Bundeve sadrže i antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina, koji umanjuju rizik od hroničnih bolesti. Takođe, studije pokazuju da antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka, kao i od očnih bolesti.

Bogata je i hranljivim sastojcima poput vitamina A koji može da poboljša imuni sistem, a osim toga, vitamin A vam može pomoći i u borbi protiv infekcija. Bundeva je bogata vitaminom C za koji se pokazalo da povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, pomaže imunološkim ćelijama da rade efikasnije i brže zaceljuje rane. Osim toga, lutein i zeksantin koji bundeva sadrži mogu zaštititi vaš vid.

Budući da je bogata hranljivim sastojcima, pospešuje gubitak kilograma. Možete je jesti mnogo više od ostalih ugljenih hidrata, jer sadrži manje kalorija od pirinča i krompira. Dobar je izvor vlakana koja mogu da vam pomognu u suzbijanju apetita. Osobe koje redovno jedu bundevu koja je bogata antioksidansima imaju manji rizik od karcinoma želuca, grla, gušterače, dojke i drugih karcinoma.

Kalijum, vitamin C i vlakna koja se nalaze u bundevi mogu da koriste zdravlju srca. Na primer, studije su pokazale da ljudi s većim unosom kalijuma imaju niži krvni pritisak i smanjen rizik od moždanog udara. Bundeva je bogata umirujućim mineralom magnezijumom i na taj način smiruje živce. To je jedan od najboljih prirodnih načina da se opustite.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter