Izvor:
13.03.2019 u 14:49
0

LEKARI KAŽU DASH: Najbolja dijeta na svetu evo i zašto!

DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je koncept ishrane namenjen, pre svega, ljudima koji pate od povišenog pritiska. Osnov ishrane čine zdravi niskokalorični obroci, pa je zato i gubitak kilograma još jedan sjajan efekat ove dijete

DASH dijetu su osmislili osnivači Nacionalnog instituta za istraživanja bolesti srca, pluća i krvi u SAD. U početku, dijeta je osmišljena kako bi sprečila rast krvnog pritiska kod pacijenata, ali se s vremenom pokazalo da je veoma delotvorna u eliminaciji holesterola i da su osobe vrlo brzo počele da gube masne naslage.

Ključna stvar u ovoj dijeti je izbor namirnica – treba da birate nemasne proteine i zdrave masnoće koji će vam dati osećaj sitosti i koji će vam kontrolisati apetit.

Sama dijeta se odvija u dve faze. U prvoj, koja traje 14 dana, redukuje se unos ugljenih hidrata i tada dolazi do promene metabolizma budući da telo smanjuje proizvodnju insulina. Da bi se to postiglo, dve nedelje se ne jedu ni voće, ni žitarice, ni slatkiši, već uglavnom nemasno meso i riba sa puno neskrobnog povrća.

Na svakodnevnom jelovniku su i niskomasni sirevi i orašasti plodovi.

Posle dve nedelje, kada nastupi druga faza, u ishranu se uključuju integralne žitarice, voće i krompir.

Kakvi su rezultati što se tiče mršavljenja?

U prve dve nedelje obično se gubi oko dva kilograma, a za dva meseca od pet do 15 kg, naravno, u zavisnosti od početne težine.

Ako vam se ove brojke čine premale, setite se da je u pitanju izuzetno zdrava dijeta koja će vam pomoći da telesne funkcije dovedete u normalu a da će glavni „udar“ na telesne masnoće biti upravo u delu stomaka.

Obavezno treba da imate tri obroka: doručak, ručak i večeru. Ako ste gladni, tu su i dve užine kada se jedu semenke ili povrće.

Količina hrane treba da bude umerena, a kao mera se može koristiti dlan, tj. šaka – količina mesa ili ribe koju ćete pojesti za jedan obrok treba da bude veličine vašeg dlana, šaka pasulja, oraha i soje je taman koliko vam treba po obroku.

Sir treba da jedete u malim količinim, ne više od 100 g po obroku. Što se tiče povrća, jedite koliko god želite.

Da li je teška?

Pa ako ste zavisni od putera, kačkavalja, slatkiša i slaniša, neće vam biti lako. Međutim, hrana je toliko raznovrsna i ima toliko sjajnih recepata i kombinacija da se slobodno može reći da spada u lakše dijete.

Da li je skupa?

Pa i nije baš jeftina, jer podrazumeva proizvode od žitarica i integralnog brašna, najkvalitenije meso i ribu, kao i maslinovo ulje.

JELOVNIK

Doručak

2 kriške integralnog hleba, 50 g mladog sira, jabuka, sok po pomorandže

Užina

Banana

Ručak

150 g grilovanih pilećih prsa, 150 g zelene salate, 200 g integralnog pilava, 30 g tvrđeg sira

Užina

½ šoljice smrznutih kupina i 200 g grčkog jogurta

Večera

150 g pastrmke pečene u rerni, salata od 3 krompira i glavice crnog luka

Pilav s integralnim pirinčem

Potrebno je

200 g pilećih prsa, 200 g integralnog pirinča, 2 dl pileće supe, glavica luka, šargarepa

Priprema

Na maslinovom ulju prodinstajte luk, dodajte seckano belo meso i pirinač, kratko propržite, pa postepeno nalivajte supu i dinstajte dok se pirinač ne skuva. Poslužite uz salatu po želji.

Izvor: Žena
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter