Izvor:
09.01.2019 u 18:24
0

AKO STE SE PREJEDALI TOKOM PRAZNIKA OVO TREBA DA POPIJETE SVAKO JUTRO: Nutricionista savetuje kako da otklonite NADUTOST i višak kilograma!

Većina nas tokom praznika da sebi oduška i reši da uživa u hrani i piću, te da se počasti ukusnim, raznovrsnim specijalitetima sa bogate trpeze. No, često taj privremeni hedonizam preraste u neumerenost, a mi završimo natečeni, najedeni, sa bolovima u stomaku i želucu i dva, tri kilograma viška.

Prvobitna pomisao je da moramo da se bacimo na strogo gladovanje ili posegnemo za "čudotvornim" detoks napicima, ali je zapravo prvo što treba da uradimo – da organizmu obezbedimo hidrataciju, pa tek onda i da pređemo i na nešto lakšu, manje kaloričnu hranu.

Dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija kaže da je normalno da se svima da preteraju, ali dala nam je i odlične savete kako da izađete na kraj sa posledicama prazničnog prejedanja.

– Ne verujem ni u kakve čarobne detoks napitke, ali svojevrstan detoks bi u ovom slučaju bio kalorijski deficit narednog dana i lako svarljiva hrana, te postepen povratak na balansiranu ishranu. To znači da dan započnemo sa mlakom vodom i limunom i da tokom dana nastavimo sa dobrom hidracijom organizma, kako je telo verovatno (a ako smo preterali i sa alkoholom onda sigurno) dehidrirano. Kako bismo umirili nadutost i neprijatnost u stomaku, treba da konzumiramo biljne čajeve, mešavine na bazi kima, korijandera, komorača, nane, kamilice, iđirota… Danas su lako dostupne različite mešavine namenjene upravo smanjenju nadutosti i lakšem varenju. Važno je napomenuti da ove mešavine mogu sadržati i senu, koja je jak laksativ i nju svakako treba izbeći, kako može stvoriti dodatnu neprijatnost, grčeve i doprineti još većoj dehidraciji organizma – objašnjava naša sagovornica.

Naravno, uz napitke koji će nam pomoći da umirmo stomak, treba se i prebaciti na nešto laganiju hranu, kako bismo se vratili u formu.

– Detoks ishrana podrazumeva laganu hranu – kao što su povrćna variva, belo meso, jaja, mladi sirevi, kiselomlečni proizvodi i voćni sokovi. Ali je veoma važan i način pripreme. Izbegnite toga dana svako prženje,čak i pečenje. Hranu pripremajte barenjem ili na pari. Na taj način povećava se svarljivost obroka, telo se hrani potrebnim nutrijentima i štede se (prethodno preterano unete) kalorije – kaže nutricionista Tanja Olajdžija i otkriva koji je to najbolji detoks obrok.

– Povrćne čorbe su veoma dobar izbor s obzirom da sadrže potrebne mikronutrijente i neophodnu vodu, a takođe i veoma malo kalorija – zaključila je ona.

Izvor: zena.blic.rs
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter