Izvor:
14.11.2018 u 11:38
0

MUŠMULA: Sva blagotvorna dejstva ovog voća!

Mušmula je lekovito voće koje blagotvorno deluje na ceo organizam, ali čini se da je poslednjih godina nepravedno "zapostavljena". DIVLJA kruškica (Mespilus germanica) ili mušmula u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine.

Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najpre na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po celoj Evropi.
Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje lekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena.
Izgleda da se ta situacija sada menja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.

Lekovito voće

Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno deluje na ceo organizam.
Stolećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.
Ova voćka sadrži belančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Mušmula je prirodni lek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine. Od mušmule se pravi marmelada, liker i rakija.

Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno deluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.
Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospešuje rad creva, sprečava zatvor i pomaže u lečenju raznih upalnih procesa u organizmu.
Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za lečenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja.
List se u lekovite svrhe sakuplja u proleće, a u obliku čaja je vrlo delotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u lečenju bolesti desni i usne šupljine.
Cvet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svetlom mestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.
Kora sa drveta se skida u proleće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za lečenje malarije.
Semenke mušmule takođe imaju lekovita svojstva. Sluz oslobođena iz semenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo delotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.
Koriste se i za eliminisanje kamena u bubregu, ali je kod ove vrste terapije potreban poseban oprez i stručan nadzor, jer semenke sadrže određeni procenat cijanovodične kiseline.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Instagram/pedja.filipovic.ifm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter