Izvor:
04.07.2018 u 14:10
0

PRUŽITE NAJBOLJI TRETMAN KAKO BI SE OPORAVILI: Ovo je jedino piće koje vam treba posle treninga ako želite da vidite najbolje rezultate! (FOTO)

Nakon treninga veoma je važno da vašim mišićima pružite najbolji tretman kako bi se oporavili.

Pre nego pomisilite kako su neki šejkovi i praškovi, te različite pločice i napici super za vaše telo nakon treninga, otkrićemo vam tajnu svetski poznatih atletičara koji posle treninga umesto svega navedenog piju – čokoladno mleko!

Poslastica kojoj smo se svi radovali kao deca sadrži savršenu kombinaciju ugljenih hidrata, proteina, masti, vode i elektrolita koji su potrebni da se popravi glikogenski nivo nakon vežbanja. Istraživanje koje je objavljeno u evropskom žurnalu Kliničke ishrane, obuhvatilo je 12 studija koje su se bavile ispitivanjem kako čokoladno mleko utiče na oporavak u poređenju sa sportskim napicima, uzimajući u obzir napor, vreme vežbanja i broj otkucaja srca.

Došli su do zaključka da čokoladno mleko obezbeđuje slične rezultate kada se uporedi sa placebo ili sportskim napicima. Iako se ističe da je neophodno opširnije istraživanje sa većim brojem učesnika, znamo da čokoladno mleko sadrži elemente neophodne za oporavak.

Kravlje mleko sadrži dve vrste proteina izuzetnog kvaliteta: sirutku i kazein. Jedan se apsorbuje brzo, a drugi sporo što znači da ćete dobiti proteine u kontinuitetu nakon vežbanja. To se sve kombinuje sa ugljenim hidratima iz čokolade, koja je veoma važan sastojak ove kombinacije.

Dodatak šećera igra ključnu ulogu u obezbeđivanju dovoljne količine ugljenih hidrata nakon vežbanja, jer čaša čokoladnog mleka sadrži 30 do 35 grama ugljenih hidrata za razliku od 12 grama u običnom mleku.

Pored svega, čokoladno mleko sadrži i magnezijum koji je veoma važan za oporavak mišića, kalcijum, vitamin B6 i gvožđe.

Keri Pritčet sa odeljenja za hranu i nutricionizam na Univerzitetu Džordžija savetuje vežbače da popiju čokoladno mleko u roku od dva sata nakon treninga.

– Mi mislimo da je to vremenski okvir u kome treba dovesti glikemijski nivo u ravnotežu jer je tada povećana cirkulacija krvi kroz mišiće. Ako čekate duže moguće je da će vam trebati više vremena da povratite svoj prirodni nivo, dodao je.

Izvor: Telegraf
Foto: YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter