Izvor:
31.03.2018 u 16:04
0

RAZBIJANJE MITOVA: Da li salo može prerasti u mišiće i gde odlazi sva mast kad gubimo kilograme?

Stručnjaci za fitnes tvrde da vam mogu pomoći da transformišete svoje salo u mišiće. Ali tu postoji jedan problem. U pitanju je laž. Salo se ne može pretvoriti u mišiće niti obratno. Možete sagoreti mast i izgraditi mišiće, ali odvojeno. Ali, čak i u idealnom svetu, salo se ne pretvara u mišiće.

Stoga se nameće pitanje šta se događa sa tim salom koje "sagorevate"? Da li ono prosto ispari u vazduhu ili izađe znojem iz našeg tela?

U pitanju je jednostavna hemija i nema veze sa pretvaranjem sala u energiju.

Dr Ruben Mirman i Endru Braun odlučili su da ispitaju stvar detaljnije. Njihova studija, objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu (BMJ) konačno otkriva gde svo to salo odlazi.

Višak sala se, u stvari, izbacuje iz našeg tela izdisanjem, kao ugljen dioksid, dok ostatak napušta organizam kao voda.

Dva istraživača su objasnila proces kojim se salo pretvara u ugljen dioksid i vodu. Kad intenzivno jedete ugljene hidrate ili proteine, telo ih transformiše u trigliceride i skladišti u kapljicama lipida. Potom ih telo koristi da stvori energiju.

Hemijska jednačina za to je: C55H104O6+78O2→55CO2+52H2O+energija.

Da bi sagoreli 10 kilograma sala, potrebno je 29 kilograma udahnutog kiseonika. Proces potom generiše 28 kg ugljen dioksida i 11 kg vode. Od 10 kg sala, 8,4 kg se izdahne kao ugljen dioksid, a preostalih 1,6 kg vode napušta telo u vidu urina, znoja i drugih telesnih tečnosti.

Dakle, da sumiramo, sve salo koje "sagorite" u stvari se izdahne kao ugljen dioksid i izluči kao voda. Kilogrami se gube disanjem i što više udahnete, više sala sagorite. Ova studija, između ostalog, objašnjava zašto jogičke tehnike disanja (pranajama) doprinose gubitku težine.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter