Izvor:
14.09.2019 u 20:02
0

FITNES EKSPERTI OTKRILI: Koji deo dana je najbolji za vežbanje!

Koji je najbolji deo dana za fizičku aktivnost?

Verovatno ste čuli da jutarnje vežbanje podstiče metabolizam i troši kalorije u toku dana. Pre nego što navijete sat, treba da znate da je to verovanje u stvari nešto malo više od mita.

Nedavna studija dr Edvarda Melansona koja je proučavala procenat sagorevanja masti u toku 24 časa, pokazala je da zapravo ne postoji idealan deo dana za vežbanje. Dosta toga zavisi od osobe do osobe. Zavisi kakav je vaš dnevni ritam. Savet je da postavimo sebi pitanja: 1. Da li sam noćna ptica ili ranoranilac? 2. Kakav je moj dnevni raspored? 3. Kada imam najviše obaveza?

Analizom vaših dnevnih aktivnosti imaćete manje prostora za izgovore tipa “nemam vremena”. Kada se jednom budete odlučili za određeni deo dana trebalo bi tome da prilagodite i svoju ishranu i spavanje.

Na primer, ako ste ranoranilac i nameravate da vežbate u jutarnjim časovima, pobrinite se da se naspavate i izbegavajte večere koje bi vam mogle opteretiti stomak. Ukoliko vežbate napolju, proverite vremenske uslove.

Ukoliko planirate da vežbate uveče ili predveče, treba da obratite pažnju na ishranu u toku dana.

Uvek uz sebe imajte flašicu vode i nemojte zaboraviti da pijete tu vodu.

Takođe, bitno je da budete fleksibilni. Ukoliko ste baš imali težak dan na poslu, a vežbate uveče, možete odložiti trening ili otići u šetnju.

Dok god se trudite da uspostavite rutinu za vežbanje, manja odstupanja su sasvim ok.

Ona Zna
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter