Izvor:
07.04.2019 u 19:45
0

UPALA MIŠIĆA NAKON TRENINGA: Kako da izbegnemo ovu neprijatnu situaciju!

Sigurni smo da je svako od vas iskusio, bilo da trenirate redovno, ili imate povremene pokušaje treniranja, uz stalne prekide i vraćanja, šta to znači upala mišića. Ona može biti blaga, kada nas ne ometa u svakodnevnom funkcionisanju, ali i toliko jaka da ne možemo, na primer, da siđemo niz stepenice, ili da ustanemo sa stolice! Zbog čega upala mišića nastaje, da li je ona neminovna, kako da je ublažimo ili u potpunosti izbegnemo?

Fitnes stručnjaci su uglavnom saglasni po pitanju stava da upala mišića nije karakteristična za one koji su u dobroj formu, odnosno imaju duži kontinuitet u treniranju. Uglavnom je pojava koja se javlja kada angažujemo mišiće koji nisu bili aktivni, te je osim u posebnim slučajevima, najčešće prisutna kod onih koji počinju ili ponovo počinju sa vežbanjem.

Jednostavno se dešava da ih preforsiramo, a ako smo sasvim van forme, čak i duža šetnja na kraju može rezultirati upalom.

Koji je to fiziološki proces koji prouzrokuje upalu mišića? Mnogi pominju nakupljanje mlečne kiseline, a koja se luči usled fizičke aktivnosti. Ipak, ona se mnogo brže vraća na svoj uobičajen nivo nakon što okončamo trening, dok se upala javlja znatno kasnije, od 12 do 24 sata nakon treninga. Dakle, nije mlečna kiselina ta koja je krivac.

Uzročnik je zapravo sam pritisak koji se vrši na mišiće tokom vežbanja, bilo da je u pitanju kardio ili trening snage, kada recimo radimo vežbe sa tegovima. Znamo da su naši mišići sazdani od vlakana, i upravo na ta vlakna se i vrši pritisak, te tolazi do tzv. mikrotrauma. I što smo manje u formi, manje ćemo biti optorni na te mikrotraume.

Da li to znači da je upalu mišića praktično nemoguće sprečiti? U principu da. Što ne znači da ne treba da budemo oprezni, što pre svega znači da ne treba da se preforsiramo, i da što sporije i postepenije treba da ulazimo u trening. Čak i kad nam se čini da nam je tempo lagan, i da možemo više, bolje da povučemo kočnicu. Naročito ne treba da forsiramo sebe do krajnjih granica izdržljivosti, jer tako će nesnosna upala mišića biti zagarantovana!

Ujedno, da pomenemo još jednu zabludu – upala mišića se ne "razbija" novim treningom. Tako ćete samo pogoršati stvari. Mišićima je neophodno da se oporave.

Takođe, da pomenemo da je za upale, tj. za njihove ublažavanje, potrebno da pravilno započnete trening zagrevanjem, kao i da ga okončate istezanjem.

Izvor: MoguJaToSama
Foto: Arhiva
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter