Izvor:
26.02.2019 u 09:34
0

JUTARNJE ZAGREVANJE: 4 praktične vežbe koje će vas osloboditi od stresa!

Istezanje omogućava bolju fleksibilnost i snabdevenost tela kiseonikom, a evo kako da vežbate da biste se oslobodili stresa i vratili telu snagu!

Ukoliko nemate vremena da vežbate i stalno ste pod stresom, savet je da se što češće istežete. Istezanje omogućava bolju fleksibilnost i snabdevenost tela kiseonikom.

Ovaj način rekreacije dovodi do blagog porasta temperature mišića koja stimuliše nervni sistem i čini telo spremnijim za kretanje. Na ovaj način se bude svi centri u mozgu koji pospešuju ravnotežu i prilagodljivost pokreta.

Predložene vežbe radite kad god je moguće, a najbolje odmah posle ustajanja. Njihovo izvođenje trebalo bi da bude prijatno i da ne izaziva nikakav bol. Ukoliko osetite bol, odmah prestanite sa izvođenjem i posavetujte se sa lekarom ili fizioterapeutom.

Rame – karlica

Ležeći na desnom boku prebacite levu nogu preko urolanog ćebeta ili prostirke za plažu. Opružite prste na nogama kao balerina i rotirajte rameni pojas u suprotnom smeru od karlice. Dok vam je desna ruka na podlozi levu raširite od tela i pustite da slobodno "visi" u prostoru pored tela.

Lagano gurajte levo rame prema podlozi dok istovremeno karlicu gurate u suprotnom pravcu. U krajnje istegnutom položaju se zadržite 5 do 10 sekundi, a vežbu ponovite 10 do 20 puta. Uradite je zatim na isti način ležeći na drugom boku.

Pritisak kukom

Lezite na stomak i jednu nogu ispružite, a drugu savijte u kuku i kolenu što više i postavite koleno i celu potkolenicu da leži na ćebetu ili prostirci pored tela. Glavu okrenite suprotno od tog kolena, ruke ispružite iznad glave i dlanove okrenite ka podlozi.

Iz ovog početnog položaja izvršite lagani pritisak savijenim kukom ka podlozi istovremeno okrećući dlanove nagore. U krajnje istegnutom položaju zadržite se 5 do 10 sekundi, vežbu uradite 10 do 20 puta. Ponovite isto savijanjem druge noge.

Rotiranje ramena

Ležeći na desnom boku ispružite donju nogu, a gornju savijte u kolenu i oslonite se celom dužinom potkolenice na podlogu. Desnu ruku postavite na podlogu tako da vam je skroz opružena u laktu i da vam je dlan okrenut od podloge i spušten na nju.

Levu ruku podignite iznad glave i lagano rotirajte rameni pojas suprotno od karlice i kolena. Vodite računa o disanju. Vežbu ponovite 10 do 20 puta, zadržavajući se u krajnje istegnutom položaju 5 do 10 sekundi. Vežbu na isti način uradite i na drugom boku.

Pokretanje karlice

Lezite na desni bok i savijte noge u kolenima, a zatim rotirajte gornju polovinu tela tako da rameni pojas leži na podlozi, kao i ruke koje raširene od tela sa dlanovima koji su okrenuti na dole, takođe leže na podlozi. Glavu okrenite u suprotnom smeru od kolena i spustite je na podlogu.

Kada stabilizujete gornji deo tela, lagano povlačite karlicu suprotno od kolena da biste pojačali efekat istezanja. Karlicu povlačite 10 do 20 puta zadržavajući je u krajnjem položaju 5 do 10 sekundi, a zatim se okrenite na levi bok i ponovo uradite vežbu.

Izvor: Elle
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter