Izvor:
21.01.2019 u 12:03
0

FITNES SAVETI: Najčešće greške koje žene prave u teretani!

Veliki broj žena se u nekom trenutku opredeli da se oproba u fitnes centru ili u teretani – da se u društvu sličnomišljenika malo dovede u formu, zategne, ojača, smrša. To je, naravno, za svaku pohvalu. Kada u teretani postoji i trener, možete ga pitati sve što vam nije jasno, a ako u nečemu grešite (hej, niste vi zadužene da unapred znate tačno kako bi trebalo da vežbate), posao trenera jeste da vam na grešku skrene pažnju. Ipak, nema u svakoj teretani trenera – a i tamo gde ih ima, može se desiti da ne budu dovoljno kvalifikovani ili zainteresovani da bi svoj posao radili kako valja. Zato, evo koje su najčešće greške koje žene naprave u teretani i zbog čega je pogrešno tako postupati.

1. Preskakanje vežbi jačanja

Ovo je apsolutno najčešća ženska greška – većina žena izbegava tegove i bilo koje vežbe jačanja i fokusira se na kardio-vežbe: na trčanje, šetnju, vožnju bicikla, što znači da se fokusiraju na donji deo tela. Međutim, neophodno je povesti računa i o gornjem delu tela, i mada nije potrebno da imate mišiće kao Švarceneger, korisno je nabaciti nešto dodatne mišićne mase. Kao jedno, tako ćete brže utrošiti kalorije (što više mišićne mase imate – vaše telo troši više kalorija), a kao drugo, s godinama kod žena opada mišićna masa – na svaku deceniju izgube 2,5 kilograma mišića. To usporava metabolizam, što znači da ćete se lakše gojiti i teže gubiti kilograme viška – drugim rečima, činite svoj trening znatno manje efikasnim nego što bi mogao da bude.

2. Uvek isti program vežbi

Još jedna česta greška – uvek radite iste vežbe, istim redosledom, u istoj količini. Na početku treniranja možda ćete i videti neke rezultate, ali kako vam se telo navikne na vežbanje, tako će dalji rezultati izostati. Eventualno možete ostati na istom – i to pod pretpostavkom da ne umrete od dosade i ne odustanete. Bolje je da često nešto promenite: dodajte neku novu vežbu, menjajte njihov redosled, menjajte intenzitet i vreme trajanja vežbi.

3. Preskakanje vežbi istezanja

Ima onih koji veruju da vežbe istezanja nisu posebno bitne, ali nije tako. Istezanje nakon svake serije vežbi vratiće rad srca na nivo s početka treninga, što sprečava pojavu nesvestice i opšte slabosti. Pored toga, od vežbi jačanja mišići se skraćuju, a vežbe istezanja su odlična preventiva protiv toga.

4. Izvođenje vežbi uvek istim tempom (ceo trening intenzivne i brze vežbe ili sve polako)

Vežbe slabijeg intenziteta sagorevaju više masnoća nego ugljenih hidrata (doduše, i ukupno se tokom njih troši manje kalorija nego kada radite intenzivne vežbe). Zato je potrebno kombinovati – radite nekoliko minuta laganije vežbe, pa nekoliko minuta intenzivnije. Tako ćete trošiti i ugljene hidrate i masnoće i nekom normalnom brzinom gubiti kilograme.

5. Korišćenje programa vežbi kakav koristi neka zvezda da biste izgledale poput nje

Za početak, treba da znate da su izgled, tip muskulature i sposobnost za sticanje kondicije najviše stvar genetike, tako da zaista nije verovatno da će bilo kakvim vežbanjem vaš stomak da liči na stomak te-i-te zvezde. Bolje je da nađete vežbe koje se vama lično dopadaju i koje vama lično prijaju – tako ćete postići najbolje rezultate.

6. Izbegavanje sklekova

Većina žena ne voli sklekove i izbegava ih – sklekovi zahtevaju nešto jače ruke, a žene su, genetski, tu slabije od muškaraca. Ipak, sklekove ne bi trebalo izbegavati, jer jačaju mišiće ruku, ramena i leđa, što znatno smanjuje potencijalne probleme s kičmom. Tačno je da su u početku sklekovi naporni, ali ako počnete s malim brojem i postepeno, a kako jačate, povećavate taj broj, ne bi trebalo da bude problema – a sklekovi će poboljšati vaše držanje i ulepšati vam izgled.

Izvor : krstarica.com

Foto : Arhiv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter