Izvor:
24.05.2018 u 00:20
0

MAKRON: Vlasti su „izgubile bitku sa dilerima u nekim naseljima“ niz mera bi trebalo da se sprovode od jula!

Scene dostojne krimi-filmova iz najzabačenijih američkih predgrađa, po receptu obračuna sa Divljeg zapada, viđene su, usred bela dana, u najvećoj francuskoj mediteranskoj luci Marselju.

Sve to samo danuoči jučerašnjeg obraćanja francuskog predsednika Emanuela Makrona posvećenog, dugo očekivanoj, viziji vraćanja reda u zapuštene kvartove u koje čak ni policija ne zalazi. Marselj, a naročito njegovi određeni kvartovi, odavno je postao zona bezakonja, u kojoj se naveliko diluje droga, puca i ubija, dok policija nemoćno posmatra mafijaški ples u crnom.
Poslednji konkretan događaj u stambenom naselju u severnom delu Marselja zbio se kao rezultat borbe dva mafijaška klana za prevlast oko teritorije za dilovanje. Desetak maskiranih članova, svi obučeni u crno, dovezli su se u tri, takođe crna automobila, u naselje Bisrin, u 14. arondismanu. Naoružani "kalašnjikovima", ispalili su nekoliko hitaca, posle čega su građani alarmirali policiju.

Prvo vozilo antikriminlističke brigade je blokirano, a kada im je stiglo pojačanje, zapucali su i čuvari reda. Na jednom od mafijaških automobila puklo je staklo, dileri su brzinom munje napustili ovo mesto, i sa sobom, prema svedočenjima, poveli i jednog taoca. Dva automobila koje su koristili dileri su pronađena zapaljena.

Makron je u utorak priznao da su vlasti "izgubile bitku sa dilerima u nekim naseljima" i obećao niz mera koje bi trebalo da se sprovode od jula. Između ostalog, najavio je raspoređivanje 1.300 policajaca u 60 predgrađa, borbu protiv radikalizacije, više posla, manje diskriminacije, bolje zdravstvo i obrazovanje, čak i arhitektonsku izmenu nekih kvartova.

Istovremeno, Makron je pokrenuo aktivnosti protiv diskriminacije prilikom zapošljavanja mladih iz "uzavrelih“ predgrađa, sa testom u 120 velikih javnih preduzeća. Obećao je da će se rezultati ove borbe proveravati na svaka dva meseca. Prethodne vlasti su takođe ambiciozno pokušavale da zavedu red u predgrađima, ali im to, do sada, nije pošlo za rukom.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Printscreen/EmmanuelMacron

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter