Izvor:
19.04.2018 u 03:29
0

MOGERINI: Makedonija se vratila na pravi put!

Evropska komisija je iznela preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je danas visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini.

Donosim dobre vesti, da je Evropska komisija izdala preporuke da Makedonija započne pregovore o pristupanju Makedonije EU. Makedonija se vratila na pravi put i to dostignuće je zajednički uspeh vlade, parlamenta, opozicije i svih građana Makedonije – rekla je ona na zajedničkoj konferenciji sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevim, prenosi Mia.

Zaev je, kako se navodi, istakao da je makedonska vlada ostvarila značajan napredak na putu ka EU u prethodnih deset meseci, što Unija prepoznaje i ceni.

Nakon implementacije reformi, Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom, Makedonija je takođe takođe na pravom putu da razreši otvoreni problem sa Grčkom – dodao je on.

On je ponovo potvrdio spremnost vlade da nastavi da radi na neophodnim reformama i izrazio verovanje da će biti određen datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju Makedonije EU u junu. Kako je naglasio, članstvo u EU i Nato je najviši prioritet Makedonije.

Šefica evropske diplomatije je prethodno na svojoj turneji po Zapadnom Balkanu posetila Albaniju, gde je u Tirani razgovarala sa tamošnjim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Iljirom Metom. Ona je danas u Albaniji poručila da bi ta zemlja trebalo da produbi reforme kako bi mogla da ubedi države članice EU da zaslužuje da se pridruži bloku nakon 2025, prenosi Rojters. Evropska komisija je, kako se navodi, u utorak izdala preporuke u kojima je navedeno da ta balkanska zemlja treba da započne sa pristupnim pregovorima nakon niza koraka, uključujući borbu protiv korupcije i poboljšanje sprovođenja zakona. Mogerini je pozvala Albaniju da zadrži tempo pre nego što države članice EU razmotre preporuke krajem juna.

Procena Komisije… Jasno navodi… Da je Albanija spremna da započne pregovore održavajući i produbljujući reforme koje ste sproveli. Nemojte se zaustavljati, nastavite dalje – rekla je ona novinarima u Tirani.

Albanaska televizija "Top čenel" prenela je da je šefica EU diplomatije "pohvalila važnu ulogu Albanije u regionu".

Ocena Evropske komisije koju smo juče potvrdili jasno navodi da je Albanija ispunila uslove postavljene u izveštaju, kao i preporuke usvojene pre godinu i po dana i Albanija je spremna za otvranje pregovora (o pridruživanju EU) – kazala je Mogerinijeva na zajedničkoj koneferenciji za medije s albanskim premijerom Ramom.

Navedeno je da se ona prethodno sastala sa predsednikom Albanije Metom, a njena portparolka Maja Kocijančič kazala je da je Mogerinijeva "snažno ohrabrila dalje reforme" u Albaniji.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter