Izvor:
17.12.2017 u 03:35
0

SB UN razmatra da poništi odluku Trampa o Jerusalimu!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije, kojim se insistira da bilo kakve odluke o statusu Jerusalima nemaju pravni efekat i moraju da budu poništene, javlja Rojters.

U nacrtu rezolucije, koji je izradio Egipat i koji je napisan na jednoj strani, ne pominju se ni SAD ni američki predsednik Donald Tramp, koji je nedavno priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodi britanska agencija koja je imala uvid u dokument.

U nacrtu rezolucije UN "potvrđuje se da sve odluke i akcije, čija je namera da izmene karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima, nemaju pravni efekat, ništavne su i nevažeće i moraju da se ponište u skladu sa relevatnim rezolucijama Saveta bezbednosti".

U nacrtu se, takođe, pozivaju sve zemlje da se uzdrže od formiranja diplomatskih misija u svetom gradu Jerusalimu, u skladu sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti.

U nacrtu se zahteva da sve zemlje postupaju u skladu sa rezolucijama SB UN u vezi sa Jerusalimom i ne priznaju bilo kakve akcije ili mere, koje su u suprotnosti sa tim rezolucijama.

Britanska agencija navodi da diplomate tvrde da nacrt ima širu podršku, ali da će Vašington verovatno uložiti veto na taj tekst.

Diplomate dodaju da bi SB UN morao da glasa o nacrtu rezolucije početkom naredne nedelje.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za i da ne bude prihvaćen veto nijedne od pet stalnih članica SB UN, odnosno SAD, Francuske, Britanije, Rusije i Kine.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter