Izvor:
19.09.2017 u 20:51
0

GUTEREŠ: Svet strahuje od nuklearnog rata sa Severnom Korejom!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas u Njujorku da je strahovanje sveta od izbijanja nuklearnog rata na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija.

Gutereš je to izjavio na otvaranju generalne debate u okviru Generalne skupštine UN na kojoj se okupilo gotovo 100 svetskih lidera, među kojima i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kojom dominira kriza sa Severnom Korejom.

Milioni ljudi žive u strahu kao rezultat provokativnih nuklearnih i raketnih testova Severne Koreje, rekao je Gutereš .

Prvi čovek svetske organizacije je najoštrije testove nuklearnog naroužanja u Severnoj Koreji i pozvao Pjongjang i sve zemlje sveta da u potpunosti poštuju sve sporazume UN.

Apelovao je na jedinstvo UN, jer, kako ističe, samo jedinstvo može osigurati denuklearizaciju i rešenje krize.

On je upozorio da srazmerno rastu tenzija zbog zapaljivih govora i pretnji raste i opasnost od oružanog konflikta.

„Naše zemlje treba da pokažu privrženost svetu bez nuklearnog naroužanja", poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je danas na jedinstvo međunarodne zajednice u borbi za mir istakavši da je svet danas podeljeniji nego ikada u skorijoj istoriji.

„Naš svet je u problemu. Građani su ugroženi i bivaju povređeni. Globane ekonomije su sve integrisanije, ali naš svest o zajedništvu sve je više podeljena“, upozorio je on.

„Mi smo podeljeni svet, a potrebno je da budemo jedinstven svet“, poručio je Gutereš dodajući da se samo zajednički može uspostaviti mir i bolji svet.

Portugalski diplomata je ocenio da je terorizam veliki izazov sadašnjice i da je u borbi protiv ovog problema neophodna međunarodna saradnja.

On je pažnju posvetio i pitanju klime, ukazujući da iz godine u godinu problem postaje sve veći, elementarne nepogode sve brojnije.

Tanjug
Foto: Wikipedia/Twitter/Inside_Syria

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter