Izvor:
20.06.2016 u 16:17
0

BLIŽI SE „DAN D“ ZA EVROPU: Britanski referendum u ČETVRTAK!

Četvrtak, 23. juna, je "dan D" za EU, kada će se na referendumu odlučivati o ostanku ili izlasku Velike Britanije, smatra programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović, koji, kako kaže, veruje u ostanak jer su argumenti u prilog tome racionalniji.

Englezi su, kaže, konzervativni i veruju u prilagođavanje, nasuprot naglih zaokreta, smatra Jovanović i dodaje da mit o vaskrsavanju "anglosfere" kao zamene za EU, nema nikakvo utemeljenje. U autorskom tekstu za Politiku, Jovanović navodi da ukoliko je, pak, on u krivu u prognozi, Britaniju i EU očekuju dve do tri godine mučne "brakorazvodne parnice".

Za vreme tog perioda Britanija će biti izolovana od evropskog odlučivanja, a mnoge članice zalagaće se za što brutalnije uslove izlaska iz Unije, kako bi odvratile druge države od novih referenduma. Francuska, pre svega, koja gaji iluziju da će izlazak britanije dati novi podsticaj ''političkoj'' Evropi – naveo je Jovanović.

Posledica izlaska Britanije iz EU bila bi to što bi u Škotskoj ponovo oživeo secesionistički pokret, a dve Irske bi bile podeljene još strožom granicom.

Dodaje i da bi na engleskoj berzi i u Sitiju nastala finansijska panika, a ekonomski interes Kine za Englesku bi opao.

Sa druge strane, pobeda britanskih suverenista bi označila i kraj Evrope kako ju je Mastriht zamislio.

Francuska i Nemačka bi pokušale da prodube integraciju i čine nukleus jedne političke i bezbednosne unije, ali to bi izazvalo veliki otpor skandinavske i istočne Evrope, koje ne vide budućnost unije bez atlanske komponente – naveo je Jovanović primećujući da je četvrtak, 23. jun "dan D" za Uniju, koja je, kako kaže, toliko dugo bila naš nedosanjani san.

Ukoliko, prema njegovim rečima, Evropa zaista krene da se razvija u pravcu političke unije, što danas ne izgleda previše verovatno, Britanija ima mogućnost da se dodatno izmakne i igra ulogu nivelatora u balansu snaga između Evrope i SAD. Delovanje na balans snaga kontinentalnih i globalnih aktera je omiljena istorijska uloga Britanije, a danas se lakše ostvaruje ako si unutra, a ne izvan EU, naveo je i dodao da je to rezonovanje kampa za ostanak.

Iako su zabrinutosti britanskih evroskeptika legitimne i uprkos činjenici da na svakom referendumu emocije igraju važnu ulogu, a u ovom slučaju emocije su pretežno strah od konfuznog kontinenta i nacionalni ponos, prognoziram ipak tesnu pobedu onih koji su za ostanak, piše Jovanović.

Argumenti za ostanak Britanije su racionalniji, a Englezi su na koncu ipak konzervativni i veruju u prilagođavanje, nasuprot naglih zaokreta. Mit o vaskrsavanju ''anglosfere'' kao zamene za EU, nema nikakvo utemeljenje – objašnjava.

Britanija je za sebe obezbedila ključna izuzeća od slobode kretanja ljudi i zajedničke valute još ugovorom iz Mastrihta, a neke sitne koncesije je izvukao i premijer Kameron – zaključio je Jovanović.

Tanjug
Foto: Pixabay, Twitter/ecoeurope

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter