Izvor:
06.06.2016 u 21:08
0

MERKEL ŽESTOKO ODGOVORILA ERDOGANU: Odluka o Jermeniji je NEPROMENLJIVA i mora se poštovati!

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Bundestag doneo suverenu odluku o rezoluciji kojom se masakr otomanskih snaga nad Jermenima proglašava genocidom i naglasila da se ta odluka mora poštovati.

Ona je time uzvratila Erdoganu koji je gnevno osudio prošlonedeljno glasanje nemačkog parlamenta o ubijanju Jermena u Prvom svetskom ratu i optužio 11 nemačkih poslanika turskog porekla, koji su podržali rezoluciju, da su time podržali i terorizam Kurdske radničke partije (PKK), koja je u Turskoj zabranjena. Turski predsednik je, takođe, zatražio da se tim nemačkim poslanicima "ispita krv" kako bi se videlo "kakvi su to oni Turci".

Portparol kancelarke Merkel Štefen Zajbert rekao je danas da je, iako Berlin smatra PKK terorističkom grupom, povezivanje pojedinačnih članova parlamenta sa terorizmom krajnje neshvatljivo za Berlin.

"Rezolucija je bila politička inicijativa koja je pokrenuta usred Bundestaga, koji je demokratski izabran, nezavisni organ u skladu sa našim ustavom", rekao je Zajbert na redovnoj konferenciji za novinare.

"Bundestag je doneo suverenu odluku. To se mora poštovati", istakao je on, dodavši da je to poruka koju je Merkel uputila turskom predsedniku.

Erdogan je, žustro reagujući na glasanje u nemačkom parlamentu kojim su otomanska ubijanja u periodu 1915-1916. proglašena genocidom, izdvojio jednog od lidera nemačke Zelene stranke, Džema Ozdemira, kao jednog od inicijatora rezolucije, koja je usvojena 2. juna.

Ozdemir je, nakon što je dobio anonimne pretnje smrću, stavljen pod policijsku zaštitu. Turska zajednica u Nemačkoj, koja se u širokim krugovima protivi glasanju o genocidu, ipak je kritikovala danas Erdogana zbog pritiska koji njegova vlada i pristalice vrše na nemačke poslanike turskog porekla.

"Smatramo gnusnim pretnje srmću i zahteve za testiranje krvi", rekao je predsednik turske zajednice Gokaj Sofuoglu nemačkim medijima, izrazivši uverenje da je doba kada su ljudi određivani prema krvi okončano 1945, te da je zahtev za tako nešto neumestan.

Glasanje u nemačkom parlamentu pogoršalo je ionako poremećene odnose Turske sa EU, a u trenutku kada 28-člani blok računa na Tursku u blokiranju priliva migranata u Evropu, zaključuje francuska agencija.

Izvor:Tanjug
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter