Izvor:
12.02.2017 u 15:00
0

PROVOCIRAJU TRAMPA: Severna Koreja lansirala raketu! (video)

Severna Koreja ispalila je rano jutros balističku raketu u Japansko more, što je prvi put od kad je Donald Tramp na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

Pjongjang je testirao raketu srednjeg dometa koja je pala u Japansko more, saopštio je Pentagon ističući da nije u pitanju interkontinentalna balistička raketa čije lansiranje je Severna Koreja najavljivala.

Lansiranje rakete usledilo je samo dan nakon što se Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Sji Ðinpingom, podseća Rojters.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa lansirana iz vazduhoplovne baze u zapadnoj proviniciji Severni Pjongan.

U saopštenju se navodi da se veruje da je proba rakete bila "oružana provokacija kako bi se testirao odgovor nove američke administracije predvođene predsednikom Trampom", navodi AFP.

Letela je oko 500 kilometara pre nego što je pala u more, rekao je portparol tog ministarstva dodajući da tačan tip rakete tek treba da se uvrdi.

Izvor iz južnokorejske vojske, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za Rojters da je balistička raketa dostigla visinu od oko 550 kilometara, kao i da deluje da da pripada klasi srednjeg dometa "Rodong" ili nekom novom tipu raketa.

Abe je jutros osudio severnokorejsko lansiranje raketa kao "apsolutno neprihvatljivo", dok je Tramp naglasio da SAD podržavaju Japan "sto odsto".

Abe i Tramp su održali zajedničku konferenciju odmah pošto je Pjongjang lansirao balističku raketu prvi put ove godine.

U svečanoj sali Trampove kuće na Floridi, Abe je pročitao kratku izjavu u kojoj je pozvao Pjongjang da potpuno poštuje relevantne rezolucije Saveta bezbednosti.

On je dodao da ga je Tramp uverio u američku podršku, kao i da prisustvo šefa Bele kuće pokazuje njegovu odlučnost i posvećenost.

Tramp je upotrebio još manje reči rekavši "Želim da svako razume i potpuno zna da SAD stoje iza Japana, našeg velikog saveznika, 100 odsto", prenele su agencije.

Za više informacija, ostanite uz happytv.rs.

Tanjug
Foto: Arhiva
Video: Youtube/Almutaz Bur News Network

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter