Izvor:
16.12.2019 u 11:05
0

NOVA ŠANSA ZA POSAO, SVI SU DOBRODOŠLI: Nemci očajni, razmišljaju kako da privuku kvalifikovane radnike!

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se danas sa najvišim nemačkim predstavnicima privrede i sindikata da razgovaraju o tome kako privući kvalifikovane radnike iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji.

Dok zemlja pokušava da se izbori sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, zakon koji će olakšati državljanima iz zemalja van EU da dobiju vize za posao u Nemačkoj treba da stupi na snagu 1. marta, preneo je AP.

Aranžmani koji se trenutno primenjuju na diplomirane studente proširuju se na imigrante sa profesionalnim kvalifikacijama i znanjem nemačkog jezika.

"Mnoge kompanije u Nemačkoj hitno traže kvalifikovane radnike, uprkos slabljenju ekonomije", rekao je Erik Švajcer, šef Asocijacije nemačkih privrednih komora za novinsku grupu Funke.

On je rekao i da je u više od 50 odsto kompanija trenutno najveći rizik za poslovanje nedostatak kvalifikovanih radnika.

NOVA RADNA MESTA ZA 200 RADNIKA: Nemci dobijaju besplatno zemljište u Vlasotincu za izgradnju novih objekata!

Sektori koji uključuju informacionu tehnologiju i negovateljstvo posebno se žale na nedostatak radnika.

"Na današnjem sastanku razgovaraće se o tome na koje zemlje nemački biznis želi da se fokusira i reši birokratske prepreke", rekao je ministar rada Hubertus Heil za RBB Inforadio.

Kao primere, on je naveo proces priznavanja profesionalnih kvalifikacija, jezičke sposobnosti i vizni postupak.

SRBI, ČEKA VAS SIGURAN POSAO Nemci nude platu od 52.000 evra a niko je neće!
Kao i mnoge druge evropske zemlje, Nemačka pokušava da uspostavi ravnotežu između potreba svog tržišta rada, starenja lokalnog stanovništva i zabrinutosti zbog imigracije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter